На очах у кількох десятків глядачів за півгодини, під скоромовки двох коментаторів, було підготовлено до друку і видруковано восьмисторінкову повноколірну газету. Перетворивши виробничий процес на захопливе шоу, фірма МакХаус продемонструвала переваги використання в поліграфії сучасних цифрових технологій. Це був «номер», котрий, мабуть, найбільше запам’ятався відвідувачам першого дня восьмої Міжнародної виставки поліграфія-2002, що відкрилася в Києві в Національному експоцентрі.

Протягом цього тижня 205 учасників виставки із 17 країн демонструватимуть найрізноманітніше друкарське обладнання й продукцію, починаючи із новинок вищої якості динозавра поліграфічного машинобудування фірми Гейдельберг і закінчуючи не новими, але досить ефективними машинами за прийнятними цінами.
Більшість розробок, що їх представили західні компанії, в наших умовах, коли в країні менш як 20% районних друкарень оснащено обладнанням офсетного друку, сприймаються професіоналами із захопленням. Розмова із закарпатським бізнесменом Олександром В. відбулася біля виробничої лінії того самого Гейдельберга. Лінія, яка перебудовувалася за лічені хвилини, видавала багатоколірні плакати дивовижної якості.
— Маєте намір придбати обладнання чи хочете замовити продукцію?
— Навіть якби я міг заплатити кілька сотень тисяч доларів за ці машини, у нас у регіоні не набралося б замовлень, здатних окупити вкладені кошти.
У вітчизняному розділі представлено 180 фірм, серед них — 62 виробники, які пропонують обладнання і для потужних поліграфічно-видавничих комплексів, і для середніх та малих друкарень. Зокрема, на стенді АТ «Київполіграфмаш» представлено широкий спектр сучасної поліграфічної техніки, аналогів якій у країнах СНД ще не випускали.
У рамках роботи виставки відбудуться Всеукраїнський конкурс на кращу вітчизняну поліграфічну продукцію, презентація старовинних українських друкованих видань, «круглий стіл», на якому йтиметься про місце друкованих ЗМІ в розвитку поліграфічної галузі, численні науково-практичні конференції, семінари та дискусії на професійну тематику. Але це — для зацікавлених. А для більшості жителів країни, в якій технології першодрукаря Івана Федорова мирно співіснують з цифровим друком, зацікавленість у тому, що відбувається, виражається в перспективі поліпшення якості поліграфічної продукції та зниженні її ціни.