На вітчизняному ринку праці на початку осені спостерігається відносний штиль. За даними Держкомстату, рівень офіційно зареєстрованого безробіття в Україні на 1 вересня становить 3,7% від усього працездатного населення країни. На початку літа цей показник, за даними Міністерства праці та соціальної політики, був більший — 3,83%. Логічно було б очікувати у вересні збільшення кількості незайнятих. Зазвичай лави безробітних у цей період поповнює молодь, ті, хто не вступив до вищих навчальних закладів.

На кінець року фахівці прогнозують 4-відсоткове безробіття. А поки що в центрах зайнятості зареєстровано 1,028 млн. громадян, які шукають роботу. Найбільше їх у Рівненській (рівень безробіття 7,1%), Тернопільській (6,7%), Чернівецькій (5,7%), Закарпатській (5,4%) та Івано-Франківській (5%) областях. Для допомоги таким «зайвим» на ринку праці людям ухвалено спеціальну програму зайнятості.

На практиці державні центри зайнятості перенавчають і працевлаштовують своїх клієнтів, надають їм кредити, що дає змогу розпочати свою справу, виплачують допомогу з безробіття (середній розмір — 95,83 грн.). Держава виділяє дотації на створення додаткових робочих місць. І все-таки стабілізація на ринку праці можлива лише за поліпшення реальних економічних показників. Поки що в середньому по Україні на одну робочу вакансію претендує сім осіб. У західних регіонах — до двадцяти.