Вугільна галузь без державної підтримки існувати не може. Про це йшлося на нараді у парламенті з участю першого віце-прем’єра Олега Дубини, народних депутатів, працівників вугільної промисловості та шахтарських профспілок.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив: головне — спільно обміркувати, що має зробити парламент для законодавчого забезпечення нормального функціонування вугільної промисловості.
З доповідей міністрів Мінпаливенерго Віталія Гайдука та Мінфіну Ігоря Юшка постали світлі й темні сторони шахтарських проблем та перспектив. Ресурси вугілля в Україні — 117,6 млрд. тонн — вдуматися тільки! У тому числі розвіданих балансових запасів є 45,6 млрд. тонн. За сім місяців цього року шахтарі видали на-гора вже 42 мільйони 274 тисячі тонн вугілля, зокрема коксівного — 18 мільйонів 712 тисяч тонн, що на 107,6 тисячі тонн більше, ніж за відповідний період минулого року.
На жаль, перелік «світлого» на цьому вичерпується. Шахтний фонд України є одним із найстаріших у світі і найгірший. Промислово-виробничі фонди вугледобувних підприємств спрацьовані в середньому на 65 відсотків, а за останні 30 років введено в експлуатацію тільки 34 шахти.
За сім місяців 2002 року сталося 7032 нещасні випадки, з них 158 — смертельні. За мільйон тонн вугілля гірники розплачуються трьома життями.
Гірники просять від держбюджету-2003 п’ять мільярдів гривень. У проекті держбюджету на наступний рік закладено поки що два мільярди 230 мільйонів гривень. З мобілізацією усіх резервів та прийняттям кількох законопроектів, пропонованих урядом, шахтарі можуть сподіватися на 3,9 млрд. грн., такої думки Міністр фінансів Ігор Юшко.