Така основна теза позавчорашньої прес-конференції лідерів опозиції
— Незважаючи на «законний» супротив «протиправним» діям учасників акції «Повстань, Україно!», боротьба з нинішнім режимом триватиме, — запевнили керівники трьох опозиційних сил. — Ми готові до адекватних дій, але в рамках закону і Конституції.
У своїх виступах вони багато уваги приділили першим висновкам з початкового етапу акції. Причому ніхто з присутніх політиків не вважає знищення наметового містечка і напад на його мешканців поразкою. «Швидше, це перший крок до перемоги повстанців». Юлія Тимошенко поділилася особистими враженнями від нічних подій: «Люди, які напали на нас, були озброєні так, начебто зібралися на війну...» За її словами, правоохоронці нагадували агресорів і поведінкою, і зовнішнім виглядом. Вони лупцювали кийками молодь, жінок і людей похилого віку. Присутні народні депутати намагалися захистити «безімунітетних» повстанців, але на них ніхто не зважав. Більше того, били не «по мандатах, а по особах». Наприклад, лідер КПУ Петро Симоненко стверджує, що побито його колегу-однофракційника Юрія Соломатіна.
В опозиції і своя версія нічної знахідки — зброї, яку начебто знайшли в наметах учасників акції. «Вона була підкинута самими правоохоронними органами», — заявив Олександр Мороз. Цю думку поділяють і його колеги: це було зроблено з провокативною метою, аби звинуватити опозицію в чергових «чорних намірах». Тому вони в рамках парламентського Комітету з питань правової політики створять слідчу комісію для розслідування дій правоохоронних органів проти учасників акції «Повстань, Україно!».
Лідер БЮТу повідомила, що під час знищення наметового містечка було затримано 126 осіб. Більшість із них — молодь. Юлія Тимошенко вважає, що правоохоронні органи «цілеспрямовано арештовували молодих, аби вони боялися брати участь у подальших акціях». «Нині кількість затриманих уточнюється», — додав Петро Симоненко. За словами Юлії Тимошенко, на сьогодні офіс партії «Батьківщина» нагадує лазарет: там є поранені. Люди не можуть і не хочуть повернутися додому, тому що бояться провокації. Але ще рішучішу заяву зробив Григорій Омельченко: «У нас є інформація про загибель внаслідок побиття міліцією учасників акції «Повстань, Україно!». (На вівторок невідома доля 150 осіб, які брали участь у протестних діях).
Анатолій Матвієнко повідомив журналістам, що представники акції планують передати Президентові Л. Кучмі резолюцію Всеукраїнських зборів 18 вересня. Він уточнив, що представникам блоку «Наша Україна» також запропоновано увійти до цієї групи «парламентаріїв». Тим часом лідер «нашоукраїнців» Віктор Ющенко вважає, що «конфлікт 16 вересня ще не зайшов далеко, а тому можливості для діалогу не вичерпано». На позавчорашньому засіданні політради блоку «НУ» також було виставлено оцінки початковому етапу акції «Повстань, Україно!»: «Найважливіше те, що вперше за роки незалежності на площі зібралися ліві і праві політичні сили.... Мирний мітинг не ставив за мету внести конфронтацію в суспільство. Він є закликом до діалогу з владою».
Після закінчення прес-конференції та політради лідери акції протесту скористалися нагодою ще раз «закликати до діалогу» і провели на майдані Незалежності ще один мітинг. У ньому взяли участь від двох до трьох тисяч осіб. Наступний «гучний заклик» заплановано на вівторок, 24 вересня.