16 вересня, в день загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, опозиційні політичні сили провели на Європейській площі Всеукраїнські народні збори «Повстань, Україно!» з участю майже 130 тисяч громадян. Багатотисячні маніфестації відбулися в усіх обласних центрах, багатьох містах, районних центрах і селах за участі більш як мільйона громадян. Учасники акції поставили до Президента Кучми вимогу про негайну відставку, а до глав держав, міжнародних організацій і дипломатичних представництв звернулися з вимогою засудити диктаторський режим Кучми, про його міжнародну ізоляцію. Це не тільки позиція соціалістів і лівих сил, її підтримали «Наша Україна» і всі праві та центристські політичні сили.
Не зважившись на розгін мирних демонстрантів, влада вдалася до нічного погрому наметового містечка, розбитого в районі центральних органів державної влади на Липках. При цьому було порушено всі вимоги Конституції і законів України. Знесення наметового містечка здійснювалося без судового рішення і виконавчої служби, із застосуванням грубої сили підрозділами міліції. Всупереч Закону «Про статус народного депутата України» міліція застосовувала фізичну силу і побиття народних депутатів, що є безпрецедентним у міжнародній практиці. Щодо мешканців містечка було вчинено провокації з підкиданням зброї, їх було жорстоко побито, багатьох затримано. Неправовий, силовий характер дій влади свідчить про її неготовність і небажання вести суспільний діалог, рахуватися з громадською думкою.
Цей погром було вчинено з наказу безпосередньо Леоніда Кучми, а його здійснення, всупереч забороні Конституцією виконувати злочинні накази, забезпечували керівник президентської адміністрації Віктор Медведчук, Міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов, начальник столичного міліцейського главку Петро Опанасенко. Президент, організувавши м’ясорубку на Липках, злочинно втягнув силові структури в політичне протистояння в країні, що категорично заборонено Основним Законом України.
Під час акції «Повстань, Україно!» міліція, по суті, самоусунулася від охорони її учасників і дотримання громадського порядку, спрямувала проти мирних демонстрацій транспорт. Вона затримувала транспорт і застосовувала бандитські методи виведення з ладу автомашини з демонстрантами, що ми розцінюємо як тероризм проти власного народу. Погром на Липках став фіналом репресій і переслідувань проти активістів опозиції на місцях під час підготовки до акції.
Фракція Соціалістичної партії України вважає, що дії репресивного режиму Кучми проти мирної демонстрації народу засвідчують його бандитський, антинародний характер, ганьблять Україну перед міжнародною спільнотою як осередок олігархічно-терористичної тиранії. Ми ще раз повторюємо свою вимогу: Леонід Кучма як уособлення найреакційнішої, найтемнішої сили в Україні має негайно подати у відставку. Вимагаємо також відставки керівника президентської адміністрації Віктора Медведчука, Міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова, начальника київського главку міліції Петра Опанасенка, які не забезпечили дотримання законності і права українських громадян на вільне волевиявлення.
Режим Кучми у страхові перед відповідальністю остаточно скинув маски і показав своє звіряче обличчя, продемонстрував свою зневагу до демократії і міжнародної спільноти, до принципів, проголошених Конвенцією ООН з прав людини і зобов’язань, узятих перед Радою Європи, антинародну суть своєї політики. Він ще раз довів, що є чужорідним тілом у міжнародному співтоваристві і має піти геть, не плямувати Україну перед світом, перед людством. Сьогодні режим Кучми не репрезентує український народ, він є породженням і виразником криміналітету і олігархічних кланів, які знищили економіку України, організували голодомор і моральну деградацію державних інститутів. У країні реально встановлюється поліцейський режим з очевидними ознаками фашизму.
Фракція Соціалістичної партії України, як представник однієї з провідних демократичних сил, заявляє про свою рішучість допомогти українському народові разом з усіма опозиційними силами позбутися режиму кримінальної диктатури Кучми і очистити від нього чесне і світле ім’я нашої прекрасної Вітчизни, від бруду і беззаконня, від занепаду і скверни.
Повстань проти зла, повстань проти злодіїв при владі, повстань за свою кращу долю, народе України!
Брати і сестри, співвітчизники! Єднаймо ряди у боротьбі проти хунти Кучми, гуртуймося навколо опозиційних сил. Нашою відповіддю на кучмівський терор стане всенародний вихід на майдани столиці, міст і сіл 24 вересня цього року. Разом переможемо!
Ми закликаємо держави і народи світу підтримати український народ у вирішальному змаганні за усунення диктатури!
Олександр МОРОЗ, голова фракції.
17 вересня 2002 р.