За даними управління з боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України в Луганській області, цього року в регіоні вилучено 1 тонну 575 кг наркотичних речовин. Переважно — героїн та амфітилін. Цифра вражає, якщо уявити масштаби лиха і людські трагедії, котрі за цим стоять. До того ж, як свідчить статистика, наркоманія помолодшала. Наймолодшому з луганських наркоманів лише сім(!) років. А загалом, за офіційними даними, в області «сидять на голці» до семи тисяч осіб, але начальник управління боротьби з незаконним обігом наркотиків Григорій Соркін зізнається, що ця кількість значно більша. Боротьбу зі злом утруднює те, що наркоділки стають вельми вигадливими, вони добре оснащені технічно.

У невеличкому шахтарському містечку Теплогірську неподалік Стаханова нещодавно виявлено цілу оранжерейну ділянку конопель, розташовану... просто в житловому будинку. Висівання насіння конопель і виготовлення маріхуани відбувалося в одному місці, причому на найвищому технічному рівні. На стінах приміщення, де росли коноплі, було встановлено світловідбивну техніку для створення тепличного ефекту. Приміщення обладнане тепловими датчиками, вентиляційною і зрошувальною системами. Для поливу конопель, що росли в діжках і пластикових ящиках, використовувано іонізовану і збагачену киснем воду. Препарати для збагачення води й добрива надходили з-за кордону. На обладнання такої своєрідної лабораторії було витрачено три тисячі доларів.
— Було б помилкою вважати, — каже Григорій Соркін, — що наркоманія вразила лише великі промислові центри, а до сільської місцевості ця зараза ще не дійшла. Гай-гай! Наркоділки не визнають, не обирають класи, стани й терени. У Троїцькому районі, приміром, ми виявили цілу плантацію конопель, причому тому, як її утримувано, позаздрив би будь-який агроном. Серед наркоманів трапляються навіть священнослужителі. Що просто не узгоджується з християнською мораллю.
Оскільки без громадськості ми це соціальне зло не подолаємо, в Луганську розпочато роботу зі створення комітету матерів, у яких ростуть наркозалежні діти. Григорій Соркін вважає, що саме вони можуть зробити дуже багато. Відомі випадки, коли жінки самотужки ведуть розслідування і на будинках, де розташовані притони або мешкають продавці отрути, малюють червоні хрести. Матері прагнуть донести свій біль до найвищої влади, і є сподівання, що до них дослухатимуться більше.
 
Луганськ.