Підбито підсумки п’ятого міжнародного дитячого фестивалю мистецтв «Артеківські зорі». Як і очікувалося, цьогоріч конкурс був різножанровим. Кращі визначалися протягом двох турів у трьох номінаціях: хоровий спів, виконання естрадної пісні та змагання солістів. Приємно, що серед 14 переможців — одинадцять представників України. Та назважаючи на те, хто переміг, кожен учасник фестивалю подарував гостям незабутні хвилини зустрічі з Музикою.

Коли слухала конкурсантів, щиро співчувала журі. Здавалося, попри компетентність, визначити кращого було важко — всі колективи та солісти зачаровували своєю особливістю, недитячим професіоналізмом. Прокоментувати нинішнє артеківське дійство погодився президент фестивалю, голова Національної всеукраїнської музичної спілки, народний артист України академік Анатолій АВДІЄВСЬКИЙ.

— Перш за все, варто звернути увагу на застосування конкурсантами вокально-технічних засобів для розкриття внутрішнього змісту твору — нині лише правильно співати недостатньо. При цьому чи не найважливішу роль відіграє керманич хорового колективу. Адже інструмент, складений із таланту та особистих переживань людини, потребує специфічного підходу і високого рівня підготовки керівників колективів. Вони мають володіти всіма методами впливу на дитину, зокрема й педагогічними прийомами, якими користувалися майстри хорового мистецтва минувшини. Зазначу, на фестивалі ми почули твори композиторів різних епох. І лише ті колективи, з якими проводилася серйозна, копітка робота, мали шанс на перемогу.

Тож виконавців, що претендували на відзнаки, було видно мало не з самого початку. Потішили наші співвітчизники — зарекомендували себе якнайкраще. І це не суб’єктивна думка, її поділяє більшість колег із журі. Як зізнався мені голова журі фестивалю «Артеківські зорі» президент федерації дитячих молодіжних хорів Росії, композитор, академік Георгій Струве, фахівці з його країни навіть намагаються переймати досвід українських колег.

Наголошую: наші діти талановиті. Тому іноді трапляється навіть непередбачуване. Приміром, минулоріч гран-прі «Артеківських зір» здобув хор з невеличкого містечка на Донеччині. Вони показали фантастичну майстерність — співали «Веснянку», написану молодим композитором Харківщини Володимиром Стеценком. Особисто для мене це стало відкриттям. Виконати з надзвичайною легкістю такий важкий твір могли тільки юні завдяки своїй щирості й таланту. Цього року на дитячому фестивалі не менш професійно звучала музика Євгена Станковича «Цвіт папороті». Окрім того, в другому відбірковому турі обов’язковим було виконання твору «Дударик» відомого композитора Миколи Леонтовича, якого свого часу називали українським Бахом.

Однак свята швидко минають. Прокотилися кримським небом і п’яті «Артеківські зорі», пролунали дзвінкими акордами, розсипалися мерехтливим сяйвом урочистого феєрверка. А організатори вже задумалися, яким буде фестиваль наступного року. І хай там що, талановиті діти з України, Білорусі, Латвії, Росії знову зустрінуться в музичній країні дитинства «Артеці».

Надія ГОРБАТЮК.