Опозиційні політичні сили, котрі зініціювали проведення акції протесту по всій країні, вимагають провести сьогодні, 18 вересня, позачергове засідання Верховної Ради України. Учора зранку лідери опозиційних фракцій СПУ — Олександр Мороз, КПУ — Петро Симоненко і БЮТ — Юлія Тимошенко зустрілися з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Глава парламенту відмовився самостійно скликати позачергове засідання ВР, але погодився провести о 14-й годині погоджувальну раду голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій і груп. В. Литвин посилався на те, що згідно із законодавством рішення скликання позачергового засідання парламенту може прийняти лише погоджувальна рада.
Опозиційні фракції вимагають винести на позачергове пленарне засідання ВР проекти постанов про початок процедури імпічменту Президента України Леоніда Кучми, про відставку Міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова, про відставку глави адміністрації Президента Віктора Медведчука, начальника київської міліції Опанасенка. Як повідомив в інтерв’ю журналістам член політради СПУ Юрій Луценко, якщо не вдасться провести позачергове пленарне засідання Верховної Ради 18 вересня, опозиційні фракції вимагатимуть розгляду пакета політичних постанов наступного пленарного тижня.
Силовиків на «килим» до парламенту
Парламентський комітет з питань правової політики на своєму засіданні прийняв рішення звернутися до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з вимогою терміново скликати позачергове засідання сесії ВР 18 вересня і заслухати на ньому повідомлення Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ і Голови Служби безпеки про події в ніч з 16 на 17 вересня, зокрема, знесення наметового містечка біля Верховної Ради, Кабміну і адміністрації Президента, затримання майже 20 активістів акції громадського протесту «Повстань, Україно!».
Комітет також створив тимчасову комісію, якій доручено зібрати інформацію про ці події, дати правову оцінку дій силовиків і підготувати проекти висновків з цих питань. Очолив цю комісію народний депутат Сергій Соболєв (фракція «Наша Україна»). Комітет, членами якого, до речі, є всі троє лідерів опозиційних фракцій, запропонував також запросити силовиків на позачергову погоджувальну раду.