Учасники акції «Повстань, Україно!» хвилиною мовчання вшанували пам’ять журналіста Георгія Гонгадзе, який рівно два роки тому все ще загадково зник з життя.

Приєднання до трійки організаторів акції — «бютівців», соціалістів і комуністів — ще й «нашоукраїнців» на чолі з Віктором Ющенком стало очевидною сенсацією нинішньої політичної осені. На очах багатотисячного гурту мітингувальників, що зібралися на Європейській площі столиці, лідер «Нашої України» підписав усі жорсткі звернення, ухвалені цими Всеукраїнськими зборами.
На наш погляд, Європейську площу і прилеглі до неї вулиці заполонили до сорока тисяч мітингувальників з прапорами і гаслами найрізноманітнішого політичного забарвлення. Організатори акції назвали зібрання на столичній площі Всеукраїнськими зборами, а саму акцію виміряли кооординатами «від Києва до Сімферополя, від Луганська до Львова».
Окрім виголошення різких виступів лідерів акції, зокрема Олександра Мороза, Адама Мартинюка, Юлії Тимошенко, Петра Симоненка, Анатолія Матвієнка та дещо стриманішого Віктора Ющенка, збори дружно прийняли ухвалу та окремі звернення до Президента України, глав іноземних держав і їхніх диппредставництв в Україні, силових структур. Вимоги: створення парламентської більшості на базі політичних сил, які одержали найбільше голосів у виборах-2002, усунення Л. Кучми від виконання президентських обов’язків, проголошення дострокових виборів Президента України і в цьому розрізі — вимоги до Голови Верховної Ради України терміново зібрати депутатів на сесійне засідання і визначитися з датою позачергових президентських виборів. Окремими пунктами — припинити «провокації проти власного народу» і надати теле- та радіоефір для оприлюднення ухвал зборів. Між іншим, саме цього дня на українських телеканалах відбулася «масштабна запланована профілактика», і цей збіг, запевнив прес-секретар Прем’єр-міністра Сергій Нагорянський, не треба розглядати в політичній площині.
Отже, все відбувалося у запланованих рамках: хоча й сердито, та мирно. Прагнення еволюційних змін у революційній «обгортці». Лише в разі, коли влада не прислухається до вимог, — обіцянки стояти «до кінця». Неодноразові заклики лідерів опозиції до спокійної і виваженої ходи акції таки не були даремними. Не беремося стверджувати, що проникливе звернення Всеукраїнських народних зборів («не боятися того, чого вже не бояться ваші голодні діти й дружини») встигло дійти до зосереджених у численних міських вуличках і дворах правоохоронців, але й вони до пізнього вечора трималися напрочуд коректно і безсторонньо. Чого не скажеш про ніч...
Увечері група народних депутатів зустрілася з главою адміністрації Президента В. Медведчуком і передала йому текст резолюції учасників протестної акції з вимогою дострокової відставки нинішнього глави держави з посади. Після цієї зустрічі Віктор Медведчук поділився з журналістами своїм поглядом на події. На його думку, під час проведення акції протесту не було зафіксовано якихось протиправних дій. Крім встановлення наметового містечка біля адміністрації Президента.
Прокоментував ситуацію і Прем’єр-міністр Анатолій Кінах. Він вважає, що в державі немає революційної ситуації, а та, яка склалася, — під контролем Кабінету Міністрів та правоохоронних органів. Прем’єр також розпізнав протиправні дії у встановленні наметів на вулицях Шовковичній та Інститутській і запевнив, що «дії з боку влади будуть відповідними».
Отримати «офіційну» інформацію про нічні події, незважаючи на всі наші зусилля, не вдалося. Працівник Центру громадських зв’язків МВС України Андрій Києнко, з яким відбулася розмова, відповів, що давати будь-яку інформацію про «палатки» він не уповноважений і в нього її немає. А телефон заступника начальника центру Геннадія Гребньова, який, очевидно, міг би дещо сказати, вперто мовчав. Як і інші «відповідальні» телефони.
Зате у штабах опозиції нам вдалося знайти людей балакучіших. Її лідери докладно розповіли про нічні події. Розпочалося все після четвертої ранку, коли всі намети вже було приготовлено для тривалого мешкання. Велика кількість правоохоронців пустила в хід сльозогінний газ та палиці. Присутніх народних депутатів заблокували. «З нами не дуже церемонилися, — поділився свіжими враженнями з оглядачами «ГУ» парламентарій-соціаліст Віталій Шибко. — «Доки ми дійдемо до відповідальності, ти будеш лежати в лікарні», — пояснив мені «тактику» молодик у формі. І взагалі ніхто з них не був «уповноважений» навіть своє прізвище назвати... Намети вивезли в невідомому напрямку. Найцікавіше, що «знайшли» обріз і гранату, навіть знали, де саме шукати.
У регіонах
На Закарпатті мітинги в рамках всеукраїнської акції «Повстань, Україно!» відбулися в Ужгороді та Мукачевому. За приблизними данними, участь у них узяли до двох тисяч осіб. Їхні вимоги: формування уряду на коаліційних засадах, перехід до парламентсько-президентської держави і припинення у зв’язку з цим діяльності адміністрації Президента, вибори голів обласних та районних адміністрацій, а не їх призначення, припинення зубожіння народу, гарантування державою прав на освіту та охорону здоров’я, підвищення пенсій до рівня прожиткового мінімуму.
Ексцесів між учасниками мітингу та правоохоронними органами не було, передав наш власний кореспондент Іван ГУДЗОВАТИЙ.
***
За оцінками організаторів акції «Повстань, Україно!», у мітингу на центральній площі Черкас узяли  участь майже 10 тисяч представників опозиційних партій, рухів, ветеранських організацій та жителів обласного центру. Учнівська та студентська молодь участі в акції не брала. Того дня у всіх навчальних закладах було продовжено заняття, а після них проводилися спортивні змагання.
Учасники антипрезидентського виступу одностайно прийняли резолюцію, в якій зажадали негайної відставки глави держави Леоніда Кучми. У разі невиконання волевиявлення народу — наступний мітинг протесту відбудеться 29 вересня. А віднині, заявили організатори акції, під стінами облдержадміністрації розпочинається пікетування. Два депутати Черкаської міської ради Максим Булатецький та Павло Карась оголосили про початок політичної голодовки. Вона триватиме доти, доки Леонід Кучма не заявить про свою добровільну відмову від влади, повідомляє наш власний кореспондент Лідія ТИТАРЕНКО.
***
Майже 3000 чернігівців прийшли підтримати акцію «Повстань, Україно!» на Красну площу, частину якої саме асфальтували. Незважаючи на це та попередню судову заборону заходу, перед протестним електоратом виступили народні депутати України Микола Рудьковський та Сергій Правденко, які закликали присутніх до боротьби проти чинної влади. Вони і очолили похід до Чернігівської облдержадміністрації, де протестанти скандували антипрезидентські гасла. Участь в акції взяли і представники блоку «Наша Україна». Керівник його обласного відділення Володимир Ступак зачитав вимоги до Президента Леоніда Кучми, повідомляє наш власний кореспондент Сергій ПАВЛЕНКО.
***
Усупереч сподіванням влади під різними прапорами на акцію «Повстань, Україно!» зібралося кілька тисяч чоловік. Щоправда, переважно люди старшого і похилого віку.
Двогодинний мітинг пройшов без ексцесів. Вимоги мітингувальників навряд чи відрізнялися чимось від загальноукраїнських. За винятком хіба що того, що невдоволені разом з Президентом пропонували усунути з посади й харківського главу облдержадміністрації.
Того ж вечора прес-служба Харківської облдержадміністрації розповсюдила інформацію про зустріч Є. Кушнарьова з представниками опозиційних сил. У прес-релізі, зокрема, йдеться: «Євген Кушнарьов ще раз підкреслив, що він завжди готовий до конструктивного діалогу з опозицією, але не на мітингах, а за столом переговорів», передає наш власний кореспондент Микола КОСИЙ.
***
У Луцьку на Київському майдані перед приміщенням облдержадміністрації зібралися більш як тисяча прихильників Комуністичної і Соціалістичної, Української соціал-демократичної партій, Української республіканської партії «Собор» та ВО «Батьківщина».
Переважно літні городяни та гості обласного центру висловили недовіру до найвищої влади в державі, критикували відверте порушення засад демократії та утиску політичних прав і свободи слова.
Загалом акція протесту в краї, зі свідчень правоохоронців, пройшла без будь-яких порушень і сутичок, передає наш власний кореспондент Роман ЖИЖАРА.
***
Під час віче, що відбулося біля пам`ятника Тарасові Шевченку, у свідомості пересічних львів`ян схоже, стався революційний переворот. Бо ще не так давно на президентських виборах вони кричали «геть комуняк» і... майже одностайно проголосували за Кучму, щоб відвернути «червону загрозу». І ось нині лунають слова про те, що Петра Симоненка треба приймати таким, яким він є, і ніхто не кричав «ганьба». Мало того, коли народний депутат, голова обласного осередку НРУ Ярослав Кендзьор і зауважив, що негоже рекламувати Симоненка, у натовпі залунав свист. А загалом комуністи серед львівських опозиціонерів не світилися. Про це сторони домовилися раніше.
Цитатою дня стали слова Олександра Мороза: «кордон між рабством і свободою неможливо пройти нелегально». І колишні політв`язні — Юрій Шухевич, Левко Лук`яненко, і народні депутати, і представники партій та громадських організацій закликали захищати гідність нації легально. І бути пильними: бо на зміну одному антидемократу може прийти інший, передає наш власний кореспондент Оксана Теленчі.
***
Під час антипрезидентської акції «Повстань Україно!» сумська опозиція нарешті продемонструвала, що й вона чогось варта. Це при тому, що обласна влада аж ніяк не чекала виступу своїх «вірнопідданих» склавши руки, а готувалася до часу «Х», либонь, набагато ретельніше і грунтовніше, аніж її політичні опоненти.
В обласному центрі опозиція зібрала під свої знамена більш як сім тисяч мітингувальників, які прийшли на площу Незалежності, щоб уголос сказати своє рішуче «Ні!», повідомляє наш власний кореспондент Владислав ЖМУРКОВ.
***
На 15 годину дня на Театральній площі Луганська зібралися переважно пенсіонери, представники Компартії України. Тому ще до початку мітингу можна було спрогнозувати, як він проходитиме, хто на ньому виступатиме і чим цей захід завершиться.
Було ухвалено резолюцію, в якій учасники акції зажадали відставки Леоніда Кучми, а також попросили залишити свої керівні пости главу облдержадміністрації Олександра Єфремова і голову облради Віктора Тихонова. За пропозицією народного депутата Сергія Гмирі учасники акції вишикувалися під вікнами облдержадміністрації, озвучуючи свої вимоги. Обійшлося без конфліктів. Як, власне, і прогнозувалося, передає наш власний кореспондент Алла АНТИПОВА.