Клітинна і тканинна трансплантація може викликати революцію в медицині ХХІ століття. За прогнозами вчених, воно стане століттям реконструктивної медицини. Завдяки клітинній і тканинній трансплантації у ІІІ тисячолітті дедалі рідше доведеться вилучати спрацьований або виснажений орган і заміняти його на повноцінний чужий. Здебільшого для відновлення органів і тканин буде достатньо локального введення клітин, здатних замінювати функцію ушкоджених клітин, або клітин, які загинули, і стимулювати ресурси власного організму. Особливо це стосується юних клітин, отриманих з ембріонів і плодів. Вони здатні приживлятися в будь-якій частині організму, бо на їх поверхні слабко розвинуті молекули, відповідальні за пізнання і знищення всього «чужого». Особливі перспективи пов’язують із трансплантацією стовбурових клітин, які є родоначальними для всіх типів соматичних клітин, тобто здатні давати початок будь-яким тканинам і органам. З ними вчені всього світу пов’язують надії в лікуванні раку, нервової системи, хвороби Паркінсона, Альцгеймера та ін. Великі перспективи покладають на створення з їх допомогою нових органів, здатних заміняти ушкоджені або застарілі. Загалом стовбурні клітини — це новітня революція в медицині.
З огляду на це стає очевидним, що країни, які першими розроблять технології одержання і кріоконсервування (заморожування) стовбурових клітин, створять низькотемпературні банки цих клітин і укоренять їх у клінічну практику, лідируватимуть у тривалості і якості життя свого народу. Розвиток високих технологій одержання суспензій стовбурових клітин, створення їх запасу в кількості, достатній для потреб практичної медицини, потребує глибоких фундаментальних досліджень, сучасної матеріальної бази, виховання кваліфікованих наукових кадрів. Кріобіологія — наука про дію холоду на біологічні об’єкти — є обов’язковою складовою клітинної трансплантації. Це пов’язано з тим, що для використання в клініці слід створити запас нешкідливих (чистих від бактерій і вірусів) живих і сумісних з організмом пацієнта клітин, які на вимогу можуть бути доставлені в будь-який клінічний центр країни. Це може бути зроблено тільки на основі глибокого заморожування, або кріоконсервування, клітинних суспензій. Піонером у галузі клітинної трансплантації в Україні став Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, яким керує академік В. Грищенко. Тут уже багато років ведуть фундаментальні дослідження в галузі кріобіології, клітинної біології, експериментальної і клінічної медицини. На їх основі розроблено методи виділення та зберігання і клітинних суспензій, і фрагментів тканин, збагачених стовбуровими клітинами. Глибокі дослідження на стовбурових клітинах у культурі, яка вирощується, і під час трансплантації лабораторним тваринам стали фундаментальною базою для проведення циклу науково-дослідних робіт. Проведені наукові дослідження висвітлено у 424 статтях, 16 дисертаціях, 28 патентах, 28 методичних рекомендаціях.
Інститут, який тривалий час лідирує в галузі кріобіології клітин і тканин, створив єдиний в Європі низькотемпературний банк ембріоплацентарних тканин з широким набором препаратів. Вони призначені для використання в різних галузях медицини. Цього року деякі провідні країни світу, незважаючи на окремі юридичні обмеження, приступили до завершальної фази клінічних досліджень трансплантації стовбурових кровотворних клітин людини. А в нас, в Україні, низка препаратів, насичених стовбуровими клітинами, розроблених в Інституті проблем кріобіології і кріомедицини НАНУ, вже декілька років проходить великомасштабні дослідження на клінічних базах Києва, Харкова, Полтави, Житомира, Луганська, Криму, Одеси, Вінниці, Дніпропетровська, Донецька... Ці дослідження показують високу ефективність препаратів фетоплацентарного комплексу у лікуванні діабету, хвороб крові й печінки, онкологічних, нейродегенеративних. Нагромаджуються дані про супровідні ефекти клітинної трансплантації, пов’язаної з поліпшенням психоемоційного стану: зникнення хронічних безсоння і втоми, підвищення статевої функції у чоловіків і жінок, уповільнення старіння та ін.
Співробітники Інституту проблем кріобіології і кріомедицини на чолі з директором, академіком НАН України В. Грищенком у співавторстві з лідерами клітинної трансплантації з Києва та Полтави подали результати своїх фундаментальних досліджень і клінічних випробувань препаратів на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки. Державна підтримка нового напряму, а саме — присудження Державної премії України дасть можливість реалізувати ті перспективи, які відкриває клітинна трансплантація для лікування різних захворювань, продовження життя людини.
Геннадій МАЦУКА, директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, академік Національної академії наук України.