У другому кварталі нинішнього року громадяни України почали оптимістичніше оцінювати власне матеріальне становище та перспективи економічної ситуації в країні загалом. Про це свідчать результати дослідження споживчих настроїв в Україні — спільного проекту компанії GFK-USM та Міжнародного центру перспективних досліджень. (На підставі вибіркового обстеження домашніх господарств визначаються три сукупні індекси: споживчих настроїв, поточного становища, економічних очікувань громадян.)

Зокрема, в червні індекс споживчих настроїв порівняно з березнем зріс на 4,1 пункту і дорівнював 95,3 (за можливих значень від 0 до 200). Отже, погіршення настроїв, зафіксоване в березні, було нетривале.

Дослідження виявило: серед громадян України поліпшилися оцінки поточної ситуації — порівняно з березнем цей індекс збільшився на 4,6 пункту і становив 82,9. Більшість українців зазначили, що сподіваються на поліпшення особистого матеріального становища у найближчі півроку.

Економічні очікування також покращилися. Відповідний індекс протягом кварталу збільшився на 4,3 пункту й сягнув позначки 103,6. Проте більшість залишається песимістичною щодо розвитку економіки країни у найближчі шість місяців (98,6).

Червневе опитування також виявило, що дедалі зростає кількість громадян, які вважають доцільним робити нині великі покупки для дому: порівняно з березнем індекс збільшився на 4,1 пункту. Вважають, це пов’язано з поліпшенням матеріального становища.

Зазначимо, споживчі настрої покращилися в усіх регіонах країни, окрім західного. Проти березня тут істотно погіршилися очікування щодо економічного розвитку країни. Значення індексу, обчислене для східного регіону, зросло найбільше на 13,8 пункту — до позначки 90. Таке поліпшення, очевидно, пов’язане із прискоренням промислового зростання.

Значно оптимістичніші споживачі, що мешкають у великих містах. Це пов’язано із швидким темпом зростання сектору торгівлі та громадського харчування, повідомляє УНІАН.