У зв’язку із необхідністю термінового втручання в контроль за цінами на продукти та товари першої необхідності народний депутат Дмитро Лінько звернувся із запитом до виконуючого обов’язки голови Антимонопольного комітету Миколи Бараша. За кілька місяців вартість товарів помітно зросла, йдеться у тексті звернення. А з 5 лютого, коли Нацбанк офіційно перестав контролювати валютний ринок, вона стрімко стрибнула вгору. Водночас, йдеться у запиті, рівень інфляції у січні 2015-го, за даними Державної служби статистики, становив 3,1 відсотка. Парламентарій звертає увагу на те, що через законсервовані соціальні стандарти купівельна спроможність населення є вкрай обмеженою, а це потребує «стійкості цін на товари, пов’язані з аграрним сектором». Тож керівництво АМК просять вжити необхідних заходів.

«У будь-якій нестабільній фінансовій чи економічній ситуації наші люди намагаються запастися продуктами», — сказав у коментарі «Голосу України» Дмитро Лінько. На його думку, така поведінка збурює паніку серед населення. «Мені подзвонила мати, яка живе в Кіровограді, й розповіла, що вона і всі родичі запасаються гречкою, цукром, сіллю та іншими товарами першої необхідності, — розповів депутат. — Я спробував пояснити, що ажіотаж штучний, для нього немає жодних підстав». Дуже швидко парламентарій зрозумів, що йдеться не тільки про його власну родину, а про масові настрої в суспільстві.
Саме тому народний обранець звернувся до Антимонопольного комітету. Цей орган має контролювати дотримання законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб’єктів господарювання перед законом та, що особливо важливо, пріоритету прав споживачів. До його повноважень також належить запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції. На думку Д. Лінька, нині АМК не виконує своїх зобов’язань. «Тому ми й підготували офіційне звернення, щоб пояснити людям (я зі свого боку, а Антимонопольний комітет — зі свого): паніка передусім і провокує підняття цін. Ми ніколи не опинимося в ситуації, коли на прилавках не буде солі чи круп, бо цим ми добре забезпечені. Тож і стрімкого зростання цін на ці товари також не повинно бути», -каже він. Депутатський запит Дмитра Лінька спрямовано на те, щоб стабілізувати ситуацію, заспокоїти населення. «Треба іноді примусити керівників і постачальників супермаркетів стримати ціни, незважаючи на величезний попит», — переконаний парламентарій. Антимонопольний комітет має право перевірити, чи вартість товарів на прилавках виправдана — відображає вона реалії ринку чи завищена. Але головне, чого треба досягнути — це стабільності цін на товари першої необхідності. «Я як народний депутат маю можливість звернутися зі своїм запитом і проконтролювати цей момент, а АМК має виконувати свою роботу і реагувати на моє звернення», — переконаний парламентарій. Він не відкинув можливості судових процесів у разі виявлення фактів порушення, на які АМК вплинути не зможе.
Чому сталося так, що орган, який може вплинути на ситуацію, досі залишається практично бездіяльним? Його офіційний веб-портал є швидше мертвим, аніж живим. Наприклад, у розділі «Рішення та рекомендації» в архіві зберігаються дані лише за 2012 рік. А в них міститься інформація тільки про сім ухвалених рішень і нуль — рекомендацій. У «Новинах», щоправда, можна дізнатися, що комітет все-таки в курсі того, що населення стурбоване зростанням цін. Так, 4 березня АМК повідомив, що розпочав «Дослідження діяльності найбільших торговельних мереж, постачальників та виробників на предмет дотримання ними вимог законодавства» і констатував: «Згідно з балансами попиту та пропозицій основних продуктів харчування, розроблених Мінекономрозвитку, дефіциту продуктів не спостерігається». Можливо, більш вичерпну відповідь від АМК вдасться почути під час звіту в Верховній Раді. Згідно з чинним законодавством, депутати мають отримати його до 15 березня, а 15 квітня його заслуховують у сесійній залі. Хотілося би, щоб до того часу прояснилася ситуація із очільником цього органу, адже, як відомо, голову Антимонопольного комітету досі так і не призначено.

Мал. Миколи КАПУСТИ.