Якщо Єврогрупа не прийме пропозиції Афін про реформи й реструктуризацію старого боргу, то в країні можуть провести референдум про скасування євро або призначити дострокові парламентські вибори. Про це заявив міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс в інтерв’ю італійській газеті «Корр’єре делла Сера». Він пригрозив, що у разі негативної відповіді Брюссель «може мати великі проблеми».

Міністр виключив можливість звернення уряду Алексіса Ципраса за новими кредитами до міжнародних донорів. Афіни, за його словами, не хочуть повертатися до механізму, який одержання позик ставить у залежність від умов програми фінансової допомоги країні. Уряд Греції має намір запропонувати своїм європейським колегам проект, що дає змогу країні розвиватися й покінчити з гуманітарною кризою, від якої постраждали найбідніші верстви населення. Яніс Варуфакіс запевнив, що у країни «є гроші, щоб виплачувати пенсії й зарплати держслужбовцям».
Але відразу ж після виходу у світ інтерв’ю Яніса Варуфакіса міністерство фінансів Греції виступило з офіційним роз’ясненням. У ньому підкреслюється: міністр відповідав на гіпотетичне запитання журналіста, і в плани уряду не входить проведення референдуму про те, залишатися країні у фінансовій єврозоні чи виходити з неї.
Нагадаємо, що раніше міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн після зустрічі з Янісом Варуфакісом заявив, що протистояння Греції з іншими країнами зони євро є найбільшим ризиком для світової економіки.