Уже від сьогодні ціни на найпопулярніші сорти хліба («Український столовий», «Пшеничний традиційний», батони «Нива», нарізні київські тощо) у столиці зростуть на 25—30%. Повідомлення із анонсом здорожчання підприємство «Київхліб» оприлюднило ще 5 березня. Тоді ж пояснило, мовляв, це непросте та болісне для компанії рішення спричинене «фінансово-економічними чинниками, що тиснуть на підприємство ззовні». Йшлося про знецінення гривні, зростання вартості борошна, іншої сировини, цін на газ, електроенергії, транспортні витрати... І, можливо, ще тиждень тому ці аргументи розтопили б недовіру суспільства. Але: валютний ринок мало-помалу заспокоюється, курс гривні укріплюється, ціни на паливо у роздрібних мережах падають. Результат: «На відміну від попередніх цьогорічних підвищень цін на хліб, дане, вважаю, не є виправданим. І це — питання до Антимонопольного комітету України», — заявила учора під час прес-конференції у столиці Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства «ААА».

Необхідність здорожчання «Київхліб» спробував довести наочно — навівши для порівняння ціни на складові собівартості хліба у лютому та березні цього року. Експертів вказані цифри відверто здивували. «Заявлені ціни на продукти, що входять до собівартості хліба, є завищеними, піковими, коли спостерігалася паніка, і фактично все зміталось з полиць. Тоді ціни на олію, зернові тощо справді зросли і були невиправдано високими. Але ця ситуація тривала дві доби... Порівняємо: «Київхліб» заявляє, що у березні вартість пшениці ІІ класу зросте до 5 500 грн. за тонну. Станом на сьогодні-вчора — закупівельна вартість пшениці коливається від 4 до 4,3 тисячі за тонну. Я вже не кажу про те, що зерно цього класу навряд чи використовується для випікання всіх сортів хліба, особливо, якщо йдеться про так звані соціальні. Борошно ж, що виробляється із зерна нижчих категорій, — ще дешевше. Тобто я хочу підкреслити, що ці ціни є ажіотажними і не відповідають реаліям на сьогодні», — переконує Марія Колесник.
Поділяє її думку і Ігор Остапчук, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»: «Я розумію, що подібні компанії звикли закладати і суттєві ризики. Розумію, що у них відбулося суттєве здорожчання палива, газу... Але в загальній структурі собівартості підстав для такого суттєвого подорожчання хліба не бачу».
Тим часом, у «Київхлібі» від намірів переглядати ціни не відмовилися. Більше того, ще вчора закидам щодо необґрунтованості здорожчання обурювалися. «Сировину ми купуємо за тими цінами, які пропонує ринок... Тільки три дні, як більш-менш стабілізувалася ситуація, ціни. Але: долар все одно не можна купити по 21 гривні», — розповіли «Голосу України» у прес-службі компанії, пообіцявши пізніше надати розлогіший коментар керівництва.
Та експерти стоять на своєму: запланованим переглядом цін має зацікавитись Антимонопольний комітет. Він, між іншим, ще від 5 березня «проводить збір, аналіз та узагальнення необхідної інформації щодо обґрунтованості ціноутворення на ринку хліба та хлібобулочних виробів».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Ціни на хліб минулих років.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (З архіву «Голосу України»).