Учора Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман обговорив з Координатором системи ООН в Україні Нілом Вокером підтримку Об’єднаних Націй в реформуванні українського парламенту, підвищення його інституційної спроможності.
«Якісно реформувати країну, не реформувавши парламент, дуже важко», — зазначив В. Гройсман.
Керівник парламенту запропонував створити спільну з Програмою розвитку ООН програму дій щодо реформи українського парламенту, зокрема, апарату Верховної Ради та парламентських процедур, за участю міжнародних інституцій і експертів. 
На думку В. Гройсмана, така програма має включати як інституційний, так і технічний аспекти модернізації. «Необхідно максимально використати інформаційні технології у процесі творення законопроектів, їхнього просування, впровадження електронного врядування», — наголосив він. Керівник парламенту підкреслив нагальну потребу в забезпеченні прозорості роботи парламентських комітетів, необхідність «забезпечити і переозброїти їх технічно».
В. Гройсман зазначив, що реформа українського парламенту, підвищення його інституційної спроможності є одним з напрямів, що міститься в ініційованому ним Плані законодавчого забезпечення реформ. «Інституційна спроможність є одним з найбільших викликів для нас, адже будь-яка проблема вимірюється здатністю її вирішити», — підкреслив він.
Своєю чергою, Н. Вокер висловив готовність взяти активну участь у розробці та впровадженні програми дій щодо реформи українського парламенту та залучити експертів з досвідом такої роботи в інших країнах.
Сторони домовилися в максимально стислі терміни підготувати проект Програми та визначитися з першочерговими кроками щодо її реалізації.
В. Гройсман та Н. Вокер також обговорили питання надання гуманітарної допомоги Україні й відновлення Донбасу.
Зокрема, Н. Вокер повідомив, що наступних вихідних представники гуманітарного офісу ООН планують відвідати Дніпропетровську і Донецьку області з гуманітарною місією.

Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

Координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер.