Через зіткнення двох вертольотів під час зйомок реаліті-шоу «Dropped» («Занедбані») французького телеканалу TF1 загинули десять осіб: два аргентинські пілоти і вісім французів. Серед жертв — журналісти, представники продюсерської команди компанії ALP та всесвітньовідомі спортсмени, зокрема, шкіпер екстра-класу Флоранс Арто, яка 1990 року встановила світовий рекорд — одна на вітрильнику перетнула Середземне море. Загинула також одна з найтитулованіших французьких чемпіонок з плавання Каміль Мюффа, яка на Олімпіаді в Лондоні в 2012-му завоювала чотири медалі, в тому числі «золото». Третьою втратою для французького спорту став 28-річний Алексіс Вастін — боксер, бронзовий призер Олімпіади 2008 року в Пекіні та віце-чемпіон Європи 2010-го у ваговій категорії до 69 кг.

Усі трагічно загиблі брали участь у реаліті-шоу, присвяченому темі виживання в екстремальних умовах. За задумом, дві команди з чотирьох спортсменів без спеціального обладнання та продуктів, маючи при собі лише запас води та навігатор GPS, мали вийти до місця призначення. Учасників гри вертольотами із зав’язаними очима мали висадити у незнайомій сільській місцевості. На виконання завдання їм давали три дні і дві ночі. 8 березня троє учасників змагань сіли у вертольоти, де перебувала знімальна група, їм зав’язали очі, після чого команди вирушили вглиб аргентинської провінції Ла-Ріоха. За кілька хвилин після зльоту два вертольоти з невідомих причин зіткнулися на висоті 30 метрів і загорілися. В результаті катастрофи ніхто не вижив. Цей день став щасливим лише для французького плавця, олімпійського чемпіона Алена Бернара, якого останньої миті перед зльотом видалили зі списків пасажирів вертольотів у зв’язку з їхнім перевантаженням.
Президент Франсуа Олланд висловив співчуття рідним і близьким загиблих. Прокуратура Парижа відкрила кримінальну справу за статтею «ненавмисне вбивство». Міжнародний олімпійський комітет у зв’язку з трагедією оголосив траур: у штаб-квартирі МОК у швейцарській Лозанні олімпійський прапор приспущено на три дні.


Роман СУЩЕНКО, власний кореспондент Укрінформу у Франції.


 

На місці трагедії працюють правоохоронці.

Фото Xіnhua/Укрінформ.