«Голос України» повідомляв про «заколот» у Бердянській виправній колонії №77. 27 лютого 13 новоприбулих ув’язнених відмовилися виходити із спецавтомобіля та скоїли спробу суїциду. Це версія управління Державної пенітенціарної служби у Запорізькій області. Версія ж ув’язнених та їхніх родичів дещо інша: новоприбулих безпідставно і звіряче побили ще на порозі колонії. І ось до справи підключився Регіональний координатор по зв’язках з громадськістю Уповноваженого з прав людини в області Володимир Павленко, який відвідав Вільнянське СІЗО, де перебуває один із постраждалих в інциденті. За словами Миколи М., він та ще 12 засуджених були етаповані із Запорізького СІЗО до Бердянської колонії. Після прибуття працівниками колонії до них безпідставно були застосовані заходи фізичного впливу. 
«Зібрані матеріали за фактом побиття засуджених будуть спрямовані до Генеральної прокуратури України для відповідного реагування та забезпечення контролю за прийняттям обґрунтованого рішення згідно з чинним законодавством», — йдеться у повідомленні прес-служби Уповноваженого Верховної Ради в правах людини.
Хотілося б звернути увагу на дві деталі. По-перше, до непритомності побитій людині не надали медичної допомоги у Бердянську, а у Вільнянську — лише після вимоги регіонального представника українського омбудсмена. І ще: численні виступи місцевої преси і більш як тижневі мітинги родичів ув’язнених під стінами ВК №77 якось мало кого зацікавили з числа тих у Запоріжжі, хто мав би, в першу чергу, розслідувати справу і вжити належних заходів до винуватців. 

Запорізька область.