У Херсоні вибухнув грандіозний скандал: міськ-виконкомівські чиновники примудрилися продати в приватні руки огорожу... комунального скверу, упорядкованого коштом громади для відпочинку пенсіонерів та ветеранів. Причому зробили це навіть без відома та згоди міської ради.

Управління комунальної власності Херсона уклало з приватною фірмою угоду купівлі-продажу за 2,6 мільйона гривень пам’ятки архітектури дев’ятнадцятого сторіччя — Палацу міського зібрання, де свого часу виступав легендарний Федір Шаляпін. За радянських часів він був реконструйований під Будинок культури суднобудівників (БКС), але після передачі громаді майже чверть століття стояв порожнім і руйнувався на очах. Тому приватизація історичної нерухомості в центрі міста сама по собі ніяких суперечок не викликає — вартість її майбутньої реставрації значно перевищує нинішню ціну руїн.

А оскільки таких грошей у муніципальній скарбничці просто немає, ідея «перекласти» ці витрати на бізнес видається цілком логічною та привабливою.

Але під час оформлення документів у договір купівлі-продажу вписали не тільки Палац міського зібрання, а й «капітальну споруду» — огорожу прилеглої до будівлі земельної ділянки зі сценою. Отут і знялася буча: не далі, як 30 серпня минулого року, сесія Херсонської міської ради своїм рішенням надала згаданій ділянці статус нового скверу, названого «Павлівським» — на честь одного з діяльних царських губернаторів Павла Клушина (втім, серед городян за ним прижилася неофіційна назва «Ветеранський»). Тоді ж за допомогою простих городян і за гроші спонсорів звідти прибрали та вивезли сміття, частково відновили напіврозвалену огорожу та сцену, встановили нові лавочки й проклали доріжки. А тепер виходить, що волонтери добре попрацювали не на громаду, а «на дядю» — нинішнього власника, котрий може встановити для відвідувачів скверу платню за прохід через ворота в огорожі, або й узагалі претендувати на викуп земельної ділянки «для обслуговування» його нерухомості. Люди обурені — їхні благородні почуття та безкорисливе бажання допомогти місту просто використали. М’яко кажучи, здивовані й депутати міськради.

— Про приватизацію колишнього Будинку культури суднобудівників я дізналася від інших колег-депутатів, котрі почали атакувати мене запитаннями: «Як можна було віддати у приватні руки міський сквер?» 

Зібрали засідання земельної комісії, на яке запросили начальника управління комунальної власності Мкртича Мкртичана. Він познайомив нас із документами стосовно угоди, запевнив у її законності, але наголосив, що заявку на відведення земельної ділянки новий господар БКС не подавав, і на розгляд до нашої комісії вона також не надходила, — пояснила кореспонденту «Голосу України» голова земельної комісії Херсонської міськради юрист Тетяна Варущик.

Заплутана історія виходить

Схоже, тепер навіть керівники міста не дуже уявляють, як виплутатися із приватизаційного казусу без порушення законів та втрат для репутації. Активісти одразу кількох громадських організацій та депутати міськради вже оприлюднили свої підозри про те, що пам’ятка архітектури могла перейти до приватних рук за корупційною схемою — адже Палац міського зібрання був проданий через процедуру торгів з одним-єдиним учасником. Та й до того в обласному центрі бували випадки захоплення землі в найбільших парках — ім. Леніна та Ленінського комсомолу — під приватні кафе та навіть лазні, тож дані події гарно «вписуються» у цей ряд. Муніципальні чиновники корупційні мотиви спростовують і обіцяють, що сквер за будь-яких обставин залишиться у розпорядженні громади, а доступ туди збережуть вільний.

Та в який спосіб ці наміри здійснюватимуться — хтозна. Адже ті самі депутати Херсонської міськради «Павловському» статус скверу надали, а от меж земельної ділянки під нього не визначили — це мали зробити тільки нинішнього року.

— Огорожа скверу «Павлівський» минулого року відновлювалася коштом спонсорів. Але це не була «передпродажна підготовка», і я сама не розумію, як її могли продати разом із Будинком культури суднобудівників. Доручила співробітникам управління комунальної власності підняти та надати мені для вивчення пакет документів про цю угоду. В продажу БКС нічого поганого немає, але про сквер ми не домовлялися! — емоційно коментує ситуацію депутат міськради Зоя Бережна, яка була в. о. міського голови Херсона на момент укладення угоди.

Так чи інакше, але факт є факт: межі скверу «Павлівський» сьогодні не визначені, й охоронного статусу земельна ділянка біля Міського зібрання не має.

Отож зараз може розпочатися свого роду змагання, хто раніше встигне: чи міська влада «закріпить» землю саме за сквером, чи фірма-власник історичного будинку через суд доведе своє право на відведення прилеглої ділянки для своїх потреб, і тоді зі сквером доведеться попрощатися.

Хоча він аж ніяк не зайвий: після активної забудови центру та захоплення газонів під рекламні щити й літні майданчики кафе та ресторанів, площ зелених насаджень у Херсоні на третину менше, ніж необхідно за санітарними нормами. А городянам, як і всім нормальним людям, також хочеться дихати киснем, а не вихлопними газами від автомобілів.

Херсон.

 

 

Фото автора.