Учора у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему «Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики єдності в Україні» за участю народних депутатів України, урядовців, науковців, експертів, громадськості, представників національних меншин.
Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд (на знімку) зауважила, що стан війни, у якому ми перебуваємо, спонукає не лише до думок про створення системи захисту і безпеки, а й до проблем державної етнонаціональної політики. «Війна, як і хвороба людини, є приводом замислитися, що стало причиною такого стану, — зауважила політик. — Треба визнати, що однією з причин нинішньої агресії та неспроможності вирішити ситуацію є відсутність етнонаціональної політики. На жаль, взаємини між етносами ніколи не були предметом глибокого осмислення, держава не опікувалася тим, що нам нав’язувалися Росією парадигми, підмінювалися поняття». О. Сироїд наголосила на потребі вироблення системної державної політики у сфері етнонаціональних взаємин, яка необхідна всім націям, які проживають на території України, а передусім кримським татарам.
Віце-прем’єр-міністр, міністр культури В’ячеслав Кириленко запевнив, що зважена державна етнонаціональна політика є одним із пріоритетів Кабінету Міністрів та всієї української влади в інтересах міжнаціональної злагоди та миру в країні. Урядовець висловив занепокоєння порушеннями прав кримських татар та інших національностей під час окупації Криму. За його словами, ці факти документуються, фіксуються Мін’юстом і акумулюються для передачі до розгляду в міжнародні структури. Українська громада у Криму також зазнає переслідувань — визнають в уряді. Це стосується і громадянських, і культурних, і релігійних прав. Так само уряд не може моніторити всі порушення прав людини у зоні АТО, які місцями мають масовий характер. «Це — відверте переслідування українців за національною ознакою, які не згодні з політикою тимчасово правлячого терористичного режиму», — заявив В. Кириленко.
Докладніше про дискусію на парламентських слуханнях — у наступному номері «Голосу України».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Факт

В Україні проживає понад 130 національностей.