18 років тому Євген Батенчук із Радивилова став інвалідом: після радикуліту несподівано відмовили ноги та руки. Втім, попри недугу, Євген Михайлович намагається не бути прикованим до ліжка — веде активний спосіб життя. Для цього вигадав низку механічних нововведень, які допомагають йому і з ліжка самостійно піднятися, і містом проїхатися.

За словами Євгена Батенчука, його найбільше гнітили неспроможність самому давати собі раду і постійне залучання до обслуги родини.

— Тоді я почав думати, як поменше надокучати рідним, як самому щось посильно робити, — зізнається він. — Першою в голову прийшла ідея такого собі підйомного крана, який би дозволяв без сторонньої допомоги встати з ліжка, сісти в інвалідний візок, або ж навпаки — з візка переміститися в ліжко. Відтак вирішив встановити два електродвигуни з лебідками, відповідну металеву раму, яка б дозволяла перебувати в лежачій або сидячій позах. Звичайно, самотужки весь цей механізм встановити не міг, допомогли спеціалісти-земляки. Але задум і проект — мої власні. Тепер, скажімо, щоб перебратися з візка в ліжко, я на поміч нікого не кличу. Під’їжджаю, зачіплюю себе одним пасом попід руки, другим — за ноги. А далі вмикаю то одного мотора, то другого. Таким чином піднімаюся на відповідну висоту, переміщуюся у необхідному напрямку, можу сісти, можу лягти.

Виявив свої раціоналізаторські здібності Євген Батенчук і щодо інвалідного візка.

— Він у мене вже сьомий рік, — каже. — Візок на електричному приводі вітчизняного виробництва. На ньому і в місто виїжджаю, і до реабілітаційного центру навідуюся. Тут інвалідам надають багато послуг. Одна з них — масаж. Якраз під нього вирішив дещо переобладнати візок. А саме: зробити спинку рухливою, щоб моторчик міг її ставити у горизонтальне та вертикальне положення. Якщо в горизонтальне, то візок стає ліжком. Влітку, бувало, приїду в центр, і вже не треба вставати — масаж робили прямо на ньому. Є на візку також годинник, багажник, парасолька, радіо і багато іншого.

Рівненська область.

Євген Батенчук вважає, що в його випадку корисно багато рухатися, в чому йому допомагає модернізований ним самим візок.

 

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.