Німецький посол у США в інтерв’ю агентству Assocіated Press 9 березня відкрив «секрет Полішинеля»: Президент США Барак Обама відмовився постачати Україні летальну зброю після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель 9 лютого напередодні сумнозвісного Мінська-2 з тим, щоб начебто «дати простір політичним і дипломатичним зусиллям».
У своєму виступі в парламенті 12 лютого я вже зазначав, що «Президент США Обама з радістю скористався нагодою сховатися за жіночу спину канцлера Меркель та не надто потужну фігуру президента Олланда, щоб уникнути важкого для нього рішення про постачання захисної зброї Україні» і що «така страусова поведінка зовсім не гідна чоловіка, а тим паче глави держави — світового лідера».
Переконаний, що під маскою виваженості й напускної мудрості, яку намагаються надягти сьогодні більшість лідерів Заходу, насправді приховуються розгубленість, нерішучість і навіть боягузтво перед лицем знахабнілого імперського агресора — Росії, та психологічна неготовність чинити рішучий і дієвий спротив зухвалому шантажу з боку Путіна.
Путін марить про видатне місце в історії Росії поруч із лютими гнобителями України — Петром І та Катериною ІІ. Йому також не дають спокою лаври тирана Сталіна, який начебто «поставив на місце» Західний світ та розділив із США сфери впливу в Європі. Але він очевидно наслідує Гітлера з його маніакальним прагненням розпалити велику війну і має закінчити так само.
Однак нинішні лідери Західного світу, яким, на жаль, далеко до рівня історичних фігур Черчилля, Рузвельта й де Голля, вперто продовжують триматися ганебної, й головне — помилкової, політики умиротворення агресора та залишають Україну, фактично, один на один з відновленою «імперією зла».
Марні сподівання Меркель та Обами «залишити мирному процесу шанс» насправді дають шанс Путіну розколоти цивілізований світ, заплутати всіх у павутинні своєї геббельсівської брехні, ослабити єдність демократичних країн та знайти зручну нагоду, щоб завдати нових ударів.
Я буду невтомно повторювати очевидну для всіх тверезомислячих та небоязливих людей істину: Путіна зупинить лише сила, а дипломатія має реальний шанс лише тоді, якщо її підкріпляє потужна і обороно-здатна армія. А значить, Захід зобов’язаний надати нам належну сучасну зброю, з якою ми зможемо захистити себе від агресора.
Треба наполягати на цьому ще більш переконливо та жорстко. Нам відступати нема куди. І перемога буде за нами!

Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії.