Цікаво і, як на сьогодні, може, навіть трохи дивно, але про роботу Білоцерківського філіалу акціонерного поштово-пенсійного банку «Аваль» дізналася випадково у... Броварському філіалі. Напередодні жнив зателефонувала керуючому Володимирові Гриню, спитала, чи кредитують вони сільгоспвиробників.

— Так, ми надаємо позички сільськогосподарським підприємствам. Але обслуговуємо лише один район — Броварський. А ось Білоцерківський філіал охоплює сім районів. От і розкажіть не про нас, а про них, — порадив Володимир Миколайович.

Щось приємне ворухнулося в душі. Вразив джентльменський вчинок Володимира Гриня. Адже в ринкових умовах боротьби за імідж далеко не кожен здатний поступитися на користь іншого.

Думку Володимира Гриня про успішну роботу білоцерківців підтвердив у центральному офісі перший помічник президента банку «Аваль» Андрій Дунебабін.

Біла Церква — найбільше місто і райцентр Київщини. За кількістю населення — близько 200 тисяч осіб — вона наздоганяє деякі обласні центри. Та плюс мешканці району. Здавалось би, працівникам філіалу доволі роботи й тут. Але вони почали розширювати свої «володіння». І невдовзі крім трьох відділень у Білій Церкві відкрили ще сім у прилеглих до міста районах. Філіал став, можна сказати, регіональним банком.

Тепер на його балансі — 10 відділень. В липні цього року відкриється ще два.

Кажуть, хто не ризикує, той не п’є шампанського. Років зо три тому пішли на ризик і білоцерківські авалівці. Вони надали кредити сільськогосподарським підприємствам, а точніше, колишнім колгоспам і радгоспам, які не могли піднятися без належного фінансування.

— Тоді наш портфель в АПК становив трохи більше трьох мільйонів гривень. Для філіалу то були великі гроші, — розповідає керуюча банком Лариса Шевченко. —Безперечно, ми хвилювалися. Не залишились байдужими до нашого сміливого кроку і в Головному банку. «Як вони їх вам повернуть?» — запитували. Але ми хоч і побоювалися, та були впевнені у фінансовій стійкості й порядності позичальників. І вони нас не підвели. За час існування філіалу жодного разу не було такого, щоб нам не повернули відсотки за кредити чи самі кредити.

— Звичайно, трапляються різні ситуації, —продовжувала Лариса Архипівна. — Пару разів було таке, що позичальники невміло розпорядилися взятими в банку грошима і їм нічим було повертати кредит. Ми багато працювали з ними, робили пролонгацію. Звичайно, вони з нами розрахувалися, і відсотки, і позичене повернули, але морального задоволення від такої співпраці мало.

На щастя, позитивних прикладів більше. Бувають, правда, випадки, коли ми кредитуємо господарства в менших сумах, ніж вони просять. Використавши кредит за призначенням, позичальники поліпшують своє фінансове становище і в наступні роки отримують кредитні кошти в обсягах, необхідних для їхніх виробничих потреб.

— Скільком господарствам ви допомогли закріпити своє матеріальне становище? — поцікавилася в Лариси Архипівни.

— Цього року ми надали кредитів працівникам АПК на суму 53 мільйони гривень, — сказала Лариса Шевченко. — Це 80 відсотків нашого кредитного портфеля. У нас укладено 200 кредитних угод із сільгосппідприємствами і переробниками сировини. Наші кредити «працюють» всюди: на жнивах, на фермах, на переробці сільськогосподарської продукції. За період, що минув з часу надання першої позички, ми виросли разом з клієнтами.

Тепер уже до Білої Церкви приїжджають по досвід банкіри з усієї України. Перед початком нинішніх весняно-польових робіт на базі білоцерківського філіалу відбулася всеукраїнська нарада кредитних працівників АППБ «Аваль» з участю членів уряду.

Закривши тему кредитування, Лариса Архипівна розповіла про доброчинну діяльність філіалу. Торік авалівці надали людям спонсорської допомоги на суму 39 598 гривень, за перше півріччя нинішнього — на 20 240 гривень.

Керуюча банком гарними словами характеризувала колектив — чудову команду однодумців. Серед працівників філіалу є троє удостоєних Золотих відзнак центрального офісу. Це сама керуюча Лариса Шевченко, її заступник Єлизавета Гапченко, головний бухгалтер Зоя Шпильова. Великий вклад у розвиток філіалу внесли досвідчені фахівці Валентина Чуян, Лідія Смолякова, Тетяна і Юрій Свірщуки та інші.

Керуюча філіалом нагороджена також Почесною грамотою Верховної Ради України за особливі заслуги перед українським народом. На останніх виборах до місцевих рад Л. Шевченко вдруге обрана депутатом Білоцерківської міської ради, що свідчить про повагу та авторитет, яким користується керівник філіалу в місті. Адже крім доброчинної діяльності, філіал банку бере участь у розвитку малого бізнесу, надає матеріальну допомогу пенсіонерам, хворим дітям, інвалідам, малозабезпеченим сім’ям.

До речі, 15 липня Білоцерківському філіалу АППБ «Аваль» виповнилося вісім років. За цей час його клієнтами стали понад чотири тисячі юридичних і 13 тисяч фізичних осіб. Третій рік поспіль філіал посідає перше місце в системі АППБ «Аваль» і за високі показники в роботі нагороджується дипломом першого ступеня головного банку.

Редакція газети «Голос України» бажає нашим друзям-білоцерківцям успіхів і всього доброго у їхній нелегкій, але такій потрібній роботі.

 

Біла Церква

Київської області.