Ще задовго до початку нового навчального року у Херсоні батьки першачків починають штурмувати сконцентровані у центрі міста гімназії та школи з поглибленим вивченням іноземних мов. Внаслідок цього престижні заклади зазвичай набирають по 4—5 перших класів, а третині загальноосвітніх шкіл у спальних мікрорайонах заледве вдається укомплектувати один-два. Щоб задовольнити попит на освітні послуги високого рівня, муніципальна влада готується розширити мережу закладів, які їх надають.

Передовсім реорганізують у нову гімназію школу № 1. Наданню нового статусу передувала багаторічна копітка підготовча робота, наголошують чиновники.

— У велелюдному Шуменському житломасиві Херсона досі не працює жодна гімназія, і це створює додаткові незручності тисячам родин, налаштованим дати дітям найкращу освіту. Тому на класичну гімназію перетворюватимемо відому мешканцям Шуменського ЗОШ № 1. Самого рішення сесії міськради для цього замало: йому передувала ґрунтовна підготовка, що передбачала і підвищення кваліфікації педагогів, і оновлення приладдя предметних кабінетів і лабораторій, і ремонт їдальні, спортзалу, а також придбання нових меблів для класів, — коментує начальник управління освіти Херсона Юрій Ніконов.

Згідно з діючими в Україні нормами, в окремо взятому місті має бути не менше десяти відсотків навчальних закладів нового типу. У Херсоні цей мінімум нині навіть перевищено — таких тут сімнадцять відсотків. Проте вони сконцентровані переважно у діловому центрі, і учні з околиць та приміських селищ і містечок змушені витрачати по годині, а то й по дві, щоб дістатися на урок. Тож місцеве освітянське відомство пропонує створити по одній класичній гімназії у кожному спальному мікрорайоні. У цьому вбачають певний вихід, доки мережа гімназій пошириться на околиці Херсона.