Більше половини з 2 885 проб води, відібраних кіровоградською обласною СЕС із джерел децентралізованого водопостачання (колодязів громадського користування, каптажів, артезіанських свердловин тощо), не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам.

Перевірили також індивідуальні колодязі. За інформацією міжрайонних управлінь ДСЕС, далеко не всі вони мали санітарні паспорти. У більш як шести сотнях криниць зашкалювали нітрати, нерідко вода не відповідала нормативам за мікробіологічними показниками.

Постановами санслужби у 37 випадках припинено або обмежено її використання для пиття. Жителів попередили: напувати такою рідиною дітей та використовувати її для приготування їжі категорично заборонено. Перевищення вмісту нітратів, зокрема, може спричинити небезпечне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові у малюків віком до трьох років.

Аби запобігти дитячим захворюванням, в області поновили дію спільного наказу головного управління ДСЕС та управління охорони здоров’я облдержадміністрації «Про заходи профілактики та боротьби із виникнення метгемоглобінемії у дітей».

У СЕС також нагадали, що не відповідають нормам більше шести відсотків проб рідини, що подається водогоном «Дніпро-Кіровоград». Крім того, виявлено перевищення допустимого вмісту радону у підземних джерелах водопостачання в 16 районах області.