Закон про посилення кримінальної відповідальності за злочини проти національної безпеки України набере чинності з моменту опублікування. Про це під час брифінгу заявив в. о. голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

Парламентарій повідомив, що фактично до норм, передбачених Кримінальним кодексом за сепаратизм, додалася лише одна нова стаття. Вона, зокрема, передбачає покарання за перешкоджання діяльності військовим підрозділам Збройних Сил України та іншим військовим підрозділам. Всі інші норми стосуються шпіонажу, державної зради, захоплення державних установ, перешкоджання діяльності органів державної влади. «В основному покарання передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі, а за державну зраду — довічне відбування покарання», — зазначив С. Соболєв.

На його думку, Верховна Рада має зняти обмеження на застосування міліцією зброї проти озброєних сепаратистів. «Приміром, при спробі захоплення держтелерадіо Донецької області було використано п’ять автомобілів із озброєними бойовиками, в яких, крім автоматів Калашникова, був гранатомет. А спеціальний підрозділ міліції, який за викликом прибув на місце злочину, фактично був змушений стріляти вгору. На жаль, вони не змогли затримати цих людей, посилаючись на відповідну постанову Верховної Ради. Ми повинні зняти будь-які обмеження щодо застосування будь-яких засобів впливу, тому що коли люди зі зброєю виходять на так звані акції протесту — це вже є відкриті терористичні дії», — сказав народний депутат.

Коментуючи провалене голосування за антикорупційний пакет законів, парламентарій зазначив, що це сталося через майбутні президентські вибори. Також С. Соболєв повідомив, що в четвер на сесії ПАРЄ розглядатиметься питання про позбавлення Російської Федерації повноважень і права голосу. «43 країни підтвердили легітимність української влади й необхідність позбавлення повноважень РФ до січневої сесії. Востаннє така норма застосовувалася щодо Росії після війни в Чечні. Я думаю, що це протверезить Путіна від авантюр, які він планує вчинити в Україні», — сказав в. о. голови «Батьківщини».