Проблема незаконного видобутку бурштину стосується не лише п’яти поліських районів Рівненщини, а й сусідніх Волинської та Житомирської, у кожній з яких «сонячний камінь» видобувають у трьох районах. Людей на незаконне старательство штовхають злидні, неможливість працевлаштуватися, щоб годувати свої сім’ї. На цьому тлі міцніє каста так званих містечкових бурштинових баронів, які наживаються на рядових копачах. Тобто гроші від видобутку бурштину (а це мільйони гривень) пливуть повз державну казну. Крім того, страждає екологія (сотні лісових угідь перетворюються на місячні пейзажі), травмуються копачі, до старательства залучаються неповнолітні тощо.
Жодні силові методи вгамувати незаконний видобуток бурштину результатів не дають — навпаки, спричиняють спротив у місцевих старателів. Відтак на Поліссі час від часу виникають конфлікти, або, як їх називають місцеві мешканці, «міні-АТО».
Бурштинову проблему можна врегулювати лише на законодавчому рівні, чого давно вже вимагають мешканці поліських районів. Скажімо, на Рівненщині торік після конфлікту із застосуванням 9 травня зброї в Сарненському районі, була скликана позачергова сесія Рівненської обласної ради, де люди чітко поставили вимогу перед обласними та народними депутатами України: в якомога стисліші строки прийняти закон, який би дав змогу легалізувати видобуток бурштину.
12 березня в Рівненській обласній раді відбулося засідання круглого столу щодо законодавчого врегулювання видобутку бурштину за участі голови Рівненської ОДА Віталія Чугуннікова, голів Рівненської облради Михайла Кириллова та Житомирської облради Віталія Француза, заступника голови Волинської облради Олександра Пирожика, народних депутатів України Юрія Вознюка, Борислава Розенблата, Вадима Сидорчука, Василя Яніцького, Павла Дзюблика, Володимира Арешонкова, Вадима Кривенка, Сергія Євтушка.
На круглому столі представлено проекти двох законів: №1351 «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення» за авторства народного депутата України Юрія Вознюка та №1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину» за авторства народних депутатів України Борислава Розенблата, Миколи Томенка, Павла Дзюблика, Вадима Кривенка, Андрія Павелка, Василя Яніцького. Відбулося їх обговорення, до якого, крім парламентаріїв, долучилися також депутати Рівненської обласної ради.
Докладніше про це читайте в наступному номері нашої газети.

Рівне.