Україна має пройти непростий шлях трансформації від пострадянської держави до сучасної європейської країни, здійснивши зміни в усіх сферах життєдіяльності. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час зустрічі з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Льовеном (на знімку), підкресливши, що нинішній рік має стати роком реформ.
«На порядку денному — план реформування країни, який має конкретний час, — сказав він. — Домашні завдання у нас надзвичайно важливі, і ми налаштовані рішуче».
В. Гройсман звернув увагу на важливу роль парламенту в процесі законодавчого забезпечення таких змін. У цьому контексті він повідомив про ухвалення низки важливих законодавчих актів, спрямованих, зокрема, на посилення боротьби з корупцією, стабілізацію фінансово-економічної ситуації. Голова Верховної Ради також звернув увагу на важливості удосконалення внутрішніх парламентських процедур, що дасть змогу забезпечити прозорість і ефективність законодавчої діяльності.
Керівник парламенту наголосив: рішення, які нещодавно ухвалила Верховна Рада, сприяли наданню траншу Міжнародного валютного фонду. Це надасть можливість стабілізувати ситуацію і активізувати процес реформування країни.
В. Гройсман повідомив про старт реформ, які стосуються децентралізації влади. «Зміни до Конституції та законодавства мають сформувати якісну систему управління державою. Без цього буде надзвичайно важко проводити секторальні реформи», — заявив він. І зауважив: для України є цікавим досвід Швеції у формуванні системи місцевого врядування.
Голова Верховної Ради висловився також за необхідність розширення ролі громадянського суспільства у процесі реформування держави. «Це рушійна сила і гарант вірності європейському курсу, — сказав він. — Коли влада і суспільство є однодумцями, тоді є успіх». Водночас, Прем’єр-міністр Королівства Швеція високо оцінив зусилля української влади. «Це дуже важкі, але необхідні кроки», — підкреслив він, і висловив готовність своєї країни обмінятися досвідом здійснення реформ.
Спілкуючись із Стефаном Льовеном, Володимир Гройсман підкреслив, що наша країна неухильно дотримується виконання Мінських домовленостей, і висловив переконання, що «увесь цивілізований світ має бути єдиним» у питанні допомоги Україні, яка протистоїть зовнішній агресії. Відтак для нас є важливим питання миротворчої місії на Донбасі, заявив глава українського парламенту. За його словами, для надання відсічі агресору необхідно використовувати всі інструменти. «Безумовне виконання Мінських угод, миротворча місія і підвищення обороноздатності можуть бути достатньо ефективними для зупинки ворога», — зазначив Володимир Гройсман.

Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.