Росія 11 березня вийшла з Договору про звичайні збройні сили (ДЗЗСЄ) у Європі. Міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що РФ не має наміру до нього повертатися. Такий крок Москви означає, що процес нагромадження озброєнь і військ на кордоні з Україною буде неконтрольованим. Це ставить під загрозу мир і безпеку на всьому континенті.
ДЗЗСЄ був підписаний ще 1990 року країнами НАТО та Варшавського договору. І був спрямований на обмеження розміщення звичайних озброєнь уздовж лінії зіткнення двох військових блоків, ліквідацію у нерівності озброєнь і військ і потенціалу раптового нападу. Ще в 2011 році Москва заявила, що не виконуватиме ДЗЗСЄ. Сьогодні це сталося де-юре. Північноатлантичний альянс різко відреагував на ініціативу Кремля. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив про розчарування рішенням Росії про вихід з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Український МЗС зазначив, що ліквідація Договору про звичайні збройні сили в Європі може спричинити непропорційне нарощування Росією озброєнь, одержання однобічних переваг і небезпеку нової агресії РФ у Європі.
У свою чергу, Росія вважає, що країни НАТО розширюють кордони альянсу. У такій ситуації підтримувати життєздатність режиму контролю над звичайними озброєннями в Європі для Росії — безглуздо. Генерал армії, російський експерт Махмут Гарєєв, заявив в інтерв’ю журналістам, що «американці активно просувають свою військову інфраструктуру в країнах Прибалтики, які не охоплюються жодними фланговими обмеженнями. Таким чином, неконтрольована військова активність на території Прибалтики може призвести до створення там ударних угруповань, що становлять безпосередню небезпеку для Росії».
Водночас українські експерти вважають, що вихід РФ із ДЗЗСЄ не буде мати ніякого значення. «Росія вже давно безконтрольно накопичує будь-які угруповання військ на українській території, тому в цілому для РФ нічого не змінюється. Це ще одне послання Путіна Заходу, що у обстоюванні своїх інтересів він готовий іти до кінця», — вважає директор військових програм центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Москва.