Те, про що так довго говорили, увечері у середу стало дійсністю — Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду вирішила виділити Україні транш за програмою EFF (Extended Fund Facіlіty). «Я рада повідомити, що Рада директорів МВФ схвалила програму EFF у близько 17,5 мільярда доларів з Україною», — заявила після засідання директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард. Очікується, що перший транш становитиме п’ять мільярдів доларів. Загалом ж програма розрахована на чотири роки. Передбачається, що ці кошти дадуть можливість стабілізувати валютний курс, економіку та фінансовий сектор України.
Отримані гроші не підуть на «проїдання», запевняють українські урядовці. За словами міністра фінансів Наталії Яресько, перший транш буде використаний зокрема на поповнення золотовалютних резервів, здійснення зовнішніх виплат і стабілізацію ситуації в країні. Раніше міністр повідомила, що Україна починає переговори з кредиторами щодо реструктуризації боргів.
А за словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, програма МВФ додатково відкриває двері для отримання ще 7,5 мільярда доларів допомоги для стабілізації та зростання української економіки. «Таким чином, загалом протягом чотирьох років Україна отримає 25 мільярдів доларів, які дадуть можливість нам стабілізувати економіку, стабілізувати фінансовий сектор, вони спрямовуються на стабілізацію валютного курсу країни і дадуть можливість зростати українській економіці вже з 2016 року», — заявив А. Яценюк.
«Далі у нас на порядку денному — виконання всіх заходів, які передбачені програмою дій Кабінету Міністрів і коаліційною угодою, — йдеться у спеціальній заяві прем’єра, що з’явилася після рішення ради директорів МВФ. — Це продовження податкової реформи, соціальної, економічної реформи, це і дерегуляція, боротьба з корупцією, зменшення навантаження на державний бюджет через закриття неефективних програм. Це всеосяжний і всеохоплюючий план нової України, європейської України, який підтримується нашими західними партнерами і нашими союзниками».
Водночас з рішенням директорів МВФ оприлюднив і свій прогноз для української економіки. Так, за прогнозами фахівців Фонду, реальний валовий внутрішній продукт України скоротиться в 2015 році приблизно на 5,5% при зростанні інфляції до 27% у відповідь на девальвацію гривні і підвищення тарифів на газ та опалення. «Економічні перспективи України поліпшуватимуться в середньостроковій перспективі. Очікується відновлення зростання реального ВВП до 2% в 2016-му і його прискорення до 4% в середньостроковій перспективі», — йдеться в прес-релізі фонду.
За оцінками МВФ, дефіцит поточного рахунку повинен впасти приблизно до 1,5% ВВП в поточному році і стабілізуватися на рівні близько 1,25% ВВП в 2016-2018 роках, спираючись на відновлену конкурентоспроможність.