Цими днями у тридцятьох містах Туреччини десятки тисяч людей вийшли на вулиці, щоб ушанувати пам’ять 15-літнього підлітка, який став жертвою поліцейського свавілля.
У червні 2013 року Беркін Ельван пішов по хліб і випадково опинився в зоні протесту, що проходив у Стамбулі. У голову хлопця влучила випущена поліцейськими газова шашка, після чого він не зміг піднятися на ноги. Протестувальники підібрали його і доправили до найближчої лікарні. Поранення було таким тяжким, що підліток не опритомнював дев’ять місяців і помер 11 березня минулого року. Відтоді жодного поліцейського не було притягнуто до відповідальності.
Протестувальники в Анкарі та Стамбулі вимагали покарати винних у смерті хлопця та припинити насильство поліції над тими, хто бере участь у мирних демонстраціях. Але у столиці та Стамбулі проти протестувальників знову були спрямовані поліцейські. Їх закидали камінням і пляшками з «коктейлем Молотова». Поліції довелося розганяти учасників мітингів сльозогінним газом і водометами. Турецькі ЗМІ повідомили про одинадцять заарештованих в Анкарі. Є затримані й у Стамбулі. В інших містах мітинги пройшли без сутичок із поліцією.
Утім, не тільки Беркін Ельван став жертвою насильницького придушення антиурядових протестів улітку 2013 року. Тоді, за даними громадських організацій, загинуло вісім осіб і понад вісім тисяч дістали поранення різного ступеня тяжкості. Але смерть безневинного підлітка викликала вибух гніву.