Глава парламенту провів нараду в рамках експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Учасники зустрічі розглянули законопроекти, які можуть прийняти до внесення конституційних змін.
Голова Верховної Ради поінформував про створення робочих груп, які працюють із громадами місцевого рівня.

Нещодавно парламент вніс поправку до Бюджетного кодексу, яка зобов’язує фінансувати з районних бюджетів заклади освіти і культури в селах, селищах та містах районного значення в обсягах, не менших за обсяги минулого року, звернув увагу він. На засіданні обговорювали також питання законодавчого забезпечення розширення повноважень органів місцевого самоврядування в сфері земельних відносин. Учасники зустрічі зачепили й тему проведення місцевих виборів, їх можливих термінів і виборчої системи, за якою вони відбуватимуться.
Водночас Володимир Гройсман нагадав: указом Президента сформовано Конституційну комісію, яка працює над реформування Основного Закону. До неї увійдуть представники всіх парламентських фракцій, експертного середовища та «люди, які мають досвід у цьому питанні».
Лідери фракцій коаліції під час наради, яку очолив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, домовилися про алгоритм доопрацювання плану законодавчого забезпечення реформ. Він складатиметься із переліку ключових законопроектів з чіткими термінами їх прийняття. 
Остаточне узгодження має відбутися не пізніше 26 березня. Відтоді документ стане планом дій для парламенту. До того часу робота над документом відбуватиметься в семи тематичних робочих групах, сформованих відповідно до розділів документа. 
Кожна з них включатиме представників усіх коаліційних депутатських фракцій, адміністрації Президента та Кабінету Міністрів і секторальних експертів. Перед ними стоятиме завдання: узгодити перелік важливих для реформ законопроектів, послідовність та терміни їх прийняття.
Лідери фракцій мають узгодити кандидатури координаторів кожної з груп, а до п’ятниці визначити їх персональний склад.
Одне з принципових завдань на цьому етапі роботи — формування пакета першочергових законопроектів, які приймуть уже на поточній сесії. Члени коаліції домовилися, що ці законопроекти напрацьовуватимуться спільно.

Прес-служба Верховної Ради України.

На знімку: заступник Вінницького міського голови, уповноважений міського голови з питань управління якістю, протидії корупційним загрозам та інформаційної безпеки Володимир Слишинський, віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і народний депутат Сергій Власенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.