Днями на сайті Ради міністрів Польщі з’явився текст розпорядження прем’єра Еви Копач щодо обов’язкових військових навчань. Судячи з реакцій у пресі та особливо у соціальних мережах, багато молодих людей почали побоюватись отримання повісток.
З 11 лютого 2009 року в Польщі немає обов’язкової строкової служби, а з 1 січня 2010 року Військо Польське було повністю переведене на професійну основу. Проте юридичну можливість ухвалення такого розпорядження уможливили внесені (спочатку — у зв’язку з реформуванням збройних сил, а минулого року — як реакція на події в Україні) зміни до закону про загальний військовий обов’язок.
Речник Міноборони заспокоїв стривожених розпорядженням чоловіків, що «навчання обов’язкові лише за назвою», a документ ухвалено для того, щоб дати можливість пройти вишкіл всім охочим. Тобто, викликатимуть в обов’язковому порядку лише тих, хто звернеться до військкоматів з відповідними заявами — пояснює генерал Богуслав Пацек. Про демократичність підходу свідчить також можливість вибору форми проходження навчання — це можна робити по вихідних, протягом робочого тижня або в період відпустки. Цього року таким чином планують підготувати 12 тисяч, а у 2016 та 2017 роках — по 30 тисяч добровольців.

Варшава.