Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас, виступаючи цього тижня в парламенті, зажадав, щоб комісія вищого законодавчого органу з вивчення нацистських воєнних злочинів, скоєних у роки Другої світової війни, відновила свою роботу. Він зазначив, що Німеччина з моменту об’єднання в 1990 році застосовує тактику замовчування, юридичних хитрощів і всіляких зволікань у вирішенні цього важливого для країни питання. «Це — обов’язок Греції перед її історією, перед її борцями та перед солдатами всього світу, які віддали своє життя заради перемоги над нацизмом», — аргументував свою вимогу глава грецького уряду.
Голова парламенту Греції Зоя Констандопулу підтримала прем’єра і пояснила, що поновленням роботи комісії з вивчення нацистських військових злочинів Афіни хочуть привернути увагу Європи до цієї теми. Відповідну парламентську комісію було створено ще 2012 року. Вона встигла підготувати доповідь обсягом 80 сторінок і навіть підрахувала, що Німеччина має виплатити Греції репарації в розмірі 182 мільярдів євро. Члени комісії припинили свою роботу після того, як у грудні 2014 року було розпущено попередній склад парламенту та призначені дострокові вибори.
Германія вже неодноразово категорично відмовляла на вимоги Афін. Більшість міжнародних юристів і істориків уважають ці вимоги необґрунтованими і впевнені, що Греція не має жодних шансів одержати компенсацію від Берліна. Офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зіберт твердо заявив, що питання про репарації було вирішено з юридичної та політичної точок зору в 1990 році — ще до об’єднання двох Німеччин. «Це питання для нас закрите. Зараз ми, як і політики інших країн, повинні зосередити свою увагу на поточних проблемах», — сказав він, прямо натякнувши на фінансову кризу в Греції й її борги перед кредиторами.
Алексіс Ціпрас у відповідь заявив, що його країна виконуватиме свої зобов’язання перед кредиторами, але не відмовиться від вимог, щоб Німеччина виплатила належні Греції репарації. Як повідомив грецький телевізійний канал ANT1, міністр правосуддя Греції Нікос Параскевопулос пішов ще далі. Він пригрозив Берліну конфіскацією всього майна німецьких фірм і організацій, що працюють у країні. Серед такої власності називаються Археологічна академія й інститут Ґете, що перебувають в Афінах.
Грецькі експерти не заперечують, що Німеччина відповідно до договору між європейськими країнами ще 1960 року виплатила компенсацію Греції за воєнну окупацію в розмірі 115 мільйонів марок. Але зараз греки стверджують, що той договір не враховував головних претензій Афін на відшкодування збитку за зруйновану інфраструктуру й убивство мирних жителів. А більшість політичних партій, серед яких і правляча країною СІРІЗА, вимагають від Берліна повернення насильно взятого нацистською Німеччиною боргу в окупованої в роки Другої світової війни Греції.