Майбутнє промислової політики днями під час прес-сніданку обговорили народні депутати, представники бізнес-асоціацій, міжнародних інституцій та експерти.
Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк зазначив: світовий досвід свідчить, що неможливо побудувати сучасну економіку без потужного реального сектору. «Промислова політика — базова річ, і, впевнений, нам вдасться її запровадити», — підкреслив парламентарій. Сьогодні, наголосив він, треба діяти невідкладно, тому комітет ініціював створення антикризового економічного штабу на базі Міністерства економічного розвитку і торгівлі із залученням представників адміністрації Президента, народних депутатів, асоціацій найбільших виробників для обговорення проблем промисловців. Паралельно займатимемося запровадженням моделі промислової політики. Для цього необхідно прийняти сім—вісім базових законів для стимулювання економіки. «Модель ми прийняли за основу в комітеті, запропонували профільному міністерству. Вона знаходить підтримку фракцій коаліції», — розповів Віктор Галасюк.
Промислова політика, на його думку, має бути не компенсаторною, а стимулюючою. Тоді знизиться ризик несплати податків, а умови як для вітчизняних, так і для закордонних виробників стануть сприятливішими. «Якщо компанія виробляє продукцію та створює робочі місця в нашій країні, — це український виробник, і його треба підтримувати. Я звернувся до міністра економічного розвитку і торгівлі з пропозицією запровадити маркування вітчизняної продукції, яку потрібно рекламувати», — підкреслив народний обранець.
Віктор Галасюк вважає: треба свідомо проектувати своє економічне майбутнє, навіть там, де немає ринків, але є кадри, залишки наукової та виробничої системи. Їх потрібно відновлювати. «Навіть якщо наша країна сьогодні не конкурент на європейському ринку, має вигризати ці ніші. Бо якщо пливти за течією і бути тільки експортерами зерна, металу, лісу-кругляка та ІT-аутсортингу, то в України майбутнього не буде», — сказав голова комітету.
У свою чергу заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Руслан Корж наголосив: промисловій політиці в Україні — бути. Головна мета, за його словами, — підвищити ВВП на душу населення. Для її досягнення необхідно створити ефективну регуляторну базу, стабільну податкову систему, бар’єри для корупційних схем. Це має бути зроблено протягом нинішнього року.
Президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков вважає, що питання промислової політики треба було розв’язувати ще 20 років тому. «Ми втратили час, але не назавжди. Потрібно створити рівні умови для промисловців всередині країни та підтримувати їх на зовнішніх ринках. Також маємо робити акцент на малий та середній бізнес, а великому — не заважати», — зазначив він.