Україна налаштована на докорінне реформування правоохоронної системи. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час учорашньої зустрічі з Главою Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) Кальманом Міжеєм.
«Маємо пострадянську правоохоронну систему з величезними проблемами, — сказав Голова Верховної Ради. — Україна обрала курс на євроінтеграцію, а система правоохоронних органів залишилася старою». У цьому контексті він високо оцінив співпрацю із КМЄС, зазначивши, що робота Місії «є надзвичайно важливою для зміни цієї системи».
За словами В. Гройсмана, перші кроки на шляху законодавчого забезпечення реформи правоохоронних органів уже зроблено, і повідомив, що нині у співпраці з урядом готується до розгляду законопроект про муніципальну міліцію.

Своєю чергою, пан К. Міжей висловив сподівання, що реформа правоохоронної системи в Україні у відповідності до європейських стандартів буде успішною. Глава Місії також подякував Верховній Раді за підтримку в питанні надання Місії дипломатичного статусу і повідомив, що влітку планується розширити її склад до 170 осіб. Експерти Місії готові долучитися до роботи над законопроектом про муніципальну міліцію.
Щодо конституційної реформи в Україні В. Гройсман зазначив, що необхідно провести судову реформу, забезпечити баланс владних повноважень. «Але перше, з чого потрібно почати конституційну реформу, — з питань децентралізації та місцевого самоврядування», — підкреслив керівник парламенту.
За його словами, необхідно на конституційному рівні закріпити «повноцінне місцеве самоврядування, надати йому повсюдність, субсидіарність і належне фінансове забезпечення, розбудувати систему префектів, забезпечити дієвий механізм контролю».
«Якщо не побудувати систему управління державою, неможливо провести жодної реформи», — наголосив В. Гройсман.


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Глава Консультативної місії Європейського Союзу Кальман Міжей. 


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.