У законодавчому врегулюванні бурштинової проблеми зацікавлені Рівненська, Волинська і Житомирська області, де незаконний видобуток «сонячного каменю» набув справді масштабів «епідемії». Лише з допомогою міліції зупинити її не вдається. Як пожартував народний депутат України Вадим Кривенко, для цього потрібно зняти бригаду з АТО. Та й на такі дії правоохоронців місцеві старателі теж відповідають спротивом. Принаймні на Рівненщині зафіксовано не один такий факт. Воно, звичайно, протизаконно, але і копачів зрозуміти можна: вони вдаються до видобутку тільки тому, що не можуть працевлаштуватися (робочих місць на Поліссі створюється дуже мало), тим часом годувати сім’ї потрібно. Інша річ, що для одних поліщуків старательство — це засіб виживання, а для інших, так званих містечкових бурштинових баронів, — це спосіб примножити свої статки. А таке «кришування», як ви розумієте, неможливе без певних корупційних зв’язків.
Від незаконного старательства страждає і держава, яка не отримує до бюджету мільйони гривень. Єдиним виходом заповнити цю прогалину може стати законодавче врегулювання. На цьому наголошували всі учасники круглого столу, що відбувся 12 березня у Рівненській обласній раді за участі керівників трьох згаданих областей, народних депутатів України, депутатів облрад.
На круглому столі було представлено проекти двох законів: № 1351 «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення» авторства народного депутата України Юрія Вознюка та № 1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину» авторства народних депутатів України Борислава Розенблата, Миколи Томенка, Павла Дзюблика, Вадима Кривенка, Андрія Павелка, Василя Яніцького.
Представляючи громаді свій законопроект, народний депутат України Юрій Вознюк сказав:
— Законопроект було подано до парламенту ще торік. Основні його тези: вивести бурштин із переліку дорогоцінного каміння; провести інвентаризацію земель, поділити їх на ділянки площею від 1 до 5 гектарів; провести аукціони з права оренди таких ділянок (для юридичних осіб — до 5 га, для фізичних — до 1 га); сплачувати ренту за користування надрами.
Представляючи альтернативний законопроект, народний депутат України Борислав Розенблат сказав:
— В основу нашого законопроекту лягло наповнення місцевих бюджетів, що дуже важливо для таких дотаційних областей, як Рівненська, Житомирська і Волинська. Основні тези: встановлюється статус спеціалізованих бурштинових комунальних підприємств та старательських артілей у бурштиновій галузі, порядок надання спеціальних дозволів на користування бурштиноносними надрами тощо. Передбачено законопроектом і збут бурштину через обласні біржі.
Обидва законопроекти були розглянуті на парламентському Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який очолює Микола Томенко. Комітет рекомендував відхилити законопроект № 1351, а законопроект № 1351-1 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.
На думку Юрія Вознюка, й альтернативний законопроект можна вдосконалити, для чого, власне, зібралися на круглому столі, тим паче, що після прийняття його у першому читанні для цього дається чотирнадцять днів.
— Комітет вирішив підтримати альтернативний законопроект (№ 1351-1. — Авт.). Його потрібно приймати, а не затягувати час, — вважає народний депутат України, член комітету Павло Дзюблик, тоді як його колега — народний депутат України Володимир Арешонков вважає, що потрібно послухати думку копачів. Народний депутат України Ігор Гузь ситуацію з бурштиновими розбірками, побиттям міліціонерів на Поліссі назвав «міні-АТО». Він за державне регулювання бурштинової проблеми.
— Рівень довіри до міліції низький, — каже народний депутат України Сергій Євтушок. — Дозволи на видобуток бурштину потрібно видавати виключно на порушених територіях (у Сарненському районі таких земель 500 гектарів). На мою думку, не може один орган надавати дозволи і контролювати, бо це породить корупцію. Хвилює той факт, що до незаконного старательства залучають і неповнолітніх, при цьому не дотримується жодна техніка безпеки.
— Сьогодні є правовий вакуум, бо непромисловий видобуток бурштину нічим не врегульовано. Тож потрібно його заповнити, законодавчо вирішивши бурштинову проблему. Прийняття у першому читанні закону — сигнал правоохоронцям, що держава взялася вирішити цю проблему. Державне регулювання потрібне, але треба долучати до цього і місцеві органи влади, — вважає народний депутат України Вадим Кривенко, який навів приклад по одному з державних підприємств, що за рік видобуває дві тонни бурштину, тоді як на польській біржі продається щороку тридцять тонн поліського «сонячного каменю».
Народний депутат України Василь Яніцький:
— Бюджет знекровлений від війни. Ми з депутатами змушені приймати непопулярні закони, щоб країна вижила. Тим часом мільйони гривень ідуть у кишені бурштинових баронів, минаючи державний і місцеві бюджети. Тому ми повинні ухвалити закон № 1351-1 у першому читанні, а потім доопрацювати його.
В обговоренні законопроектів взяли участь і депутати обласних рад. Ось що сказав, зокрема, депутат Рівненської обласної ради, голова постійної комісії з економічних питань та комунальної власності Григорій Мініч:
— Я представляю Рокитнівський район, якого теж торкнулася бурштинова лихоманка. Висока народжуваність, а відтак і велика кількість багатодітних сімей, мала кількість робочих місць штовхають людей на незаконне старательство. Пригадую, як під час позачергової сесії облради з бурштинового питання зал був заповнений копачами. Емоції били через край. Люди хочуть працювати у законному руслі, але змушені бути під «царьками-мільйонерами».
Я тут почув думку, що бурштиновим питанням повинна займатись виключно держава. Коли був керівником склозаводу, на власному досвіді переконався, наскільки проблематично отримати ліцензію на видобуток. Скільки виїздив у Київ, скільки порогів кабінетів оббив, перш ніж отримав ліцензію на видобуток піску. На мою думку, місцева влада має видавати ліцензії, дозволи, а держава хай контролює тих, хто їх видає, — каже Г. Мініч.
Категоричнішим був депутат Рівненської обласної ради Олег Хомич:
— Якщо Верховна Рада не ухвалить закон, то ми приймемо рішення з бурштинового питання, яке діятиме на території області. Бо надалі зволікати з розв’язанням цієї проблеми не можна.

Рівне.

Такі помпи використовують нелегальні старателі для видобутку бурштину.

Фото надане автором.

ЗВЕРНЕННЯ

Голові Верховної Ради України Гройсману В. Б.
Народним депутатам України
Шановний Володимире Борисовичу, 
шановні народні депутати!

12 березня 2015 року у м. Рівному за участю голови Рівненської обласної ради, голови Житомирської обласної ради, першого заступника голови Волинської обласної ради, народних депутатів України, які представляють зазначені області, був проведений круглий стіл з питань законодавчого врегулювання видобутку бурштину.
Вважаємо, що це питання — більш ніж нагальне.
Наразі на розгляді Верховної Ради перебувають два альтернативні законопроекти, які стосуються цієї проблеми.
Перший — авторства народного депутата Юрія Вознюка: № 1351 «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення».
Другий — авторства Борислава Розенблата, Василя Яніцького, Миколи Томенка, Павла Дзюблика, Володимира Арешонкова та Вадима Кривенка:  № 1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину».
Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України щодо законопроекту № 1351 (Вознюка Ю. В.): за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.
Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України щодо законопроекту № 1351-1 (Розенблата Б. С. та ін.): за результатами розгляду у першому читанні проект доцільно направити на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.
З пропозицією Головного управління погодився і профільний Комітет Верховної Ради — з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Відтак ми, голова Рівненської обласної ради, голова Житомирської обласної ради, перший заступник голови Волинської обласної ради, представляючи інтереси як депутатів рад, так і територіальних громад наших регіонів, просимо Верховну Раду невідкладно розглянути та прийняти у першому читанні законопроект № 1351-1 із врахуванням зауважень, напрацьованих у ході круглого столу 12 березня 2015 року, які будуть зареєстровані народними депутатами України від Рівненської, Волинської та Житомирської областей у встановленому законодавством порядку.
Після доопрацювання вказаного законопроекту просимо невідкладно розглянути і прийняти його у другому читанні.

З повагою Голова Рівненської обласної ради М. Кириллов.
Голова Житомирської обласної ради В. Француз.
Перший заступник голови Волинської обласної ради О. Пирожик.