Україна неухильно дотримується всіх узятих на себе зобов’язань, але паралельно підсилює свої позиції й нарощує обороноздатність. Це головний лейтмотив засідання РНБО в четвер, у якому взяв участь Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.
«Ми ведемо два паралельні процеси: процес перший — неухильно виконуємо вимоги Мінського меморандуму. Процес другий — активно й рішуче нарощуємо бойовий потенціал наших Збройних Сил», — виступаючи перед членами Радбезу, сказав Президент України Петро Порошенко, передає прес-служба глави держави. Він поінформував про результати переговорів із західними партнерами щодо допомоги у відновленні боєздатності, зокрема, про надання США Києву нелетальної зброї. Йшлося про безпілотники, станції радіоелектронної та контрбатарейної боротьби, а також підготовку наших військових із залученням фахівців з декількох країн—членів НАТО.
Петро Порошенко повідомив про затвердження ним плану будівництва фортифікаційних споруд із визначенням підрядників і відповідальних в обласних адміністраціях, які відповідають за кожну ділянку на лінії зіткнення і фінансування цих робіт. Президент нагадав, що згідно з домовленостями, після завершення відведення важкої техніки мають бути звільнені всі заручники, включаючи тих, кого незаконно утримують у РФ — Савченко, Сенцов та інші.
Також на засіданні Ради національної безпеки і оборони було визначено межі районів Донецької та Луганської областей з особливим режимом місцевого самоврядування згідно з «Мінськими домовленостями» від 19 вересня 2014 року. Про це на брифінгу поінформував перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль. Для реалізації цього рішення має бути прийнято відповідну постанову Верховної Ради і внесено зміни до Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей».
За словами Коваля, цей порядок не стосується територій, захоплених бойовиками вже після підписання «Мінських домовленостей» від 19 вересня, «а також у всіх населених пунктах уздовж лінії розмежування, які контролюються українською стороною».
«Враховуючи високу ймовірність поновлення російськими терористичними угрупованнями широкомасштабної агресії, провокацій бойовиків, РНБО України впровадила комплекс заходів щодо посилення оборонних спроможностей України», — повідомив заступник секретаря Радбезу. Зокрема, передбачено більш ефективне використання потенціалу вітчизняного ОПК, прискорення облаштованості рубежів оборони, забезпечення ЗСУ та інших військових формувань новим озброєнням і військовою технікою.
Крім того, Президент України Петро Порошенко в четвер затвердив рішення Радбезу від 18 лютого 2015 року «Про додаткові заходи щодо зміцнення національної безпеки України». Зокрема, документом затверджено Положення про Воєнний кабінет РНБО. Його основними завданнями є: обговорення пропозицій щодо застосування сил і засобів структур сектору безпеки і оборони країни для відбиття збройної агресії проти України; визначення потреб в особовому складі, озброєнні, військовій техніці, матеріально-технічних, енергетичних, фінансових, інформаційних та інших ресурсах, а також потреб у військовій допомозі від іноземних держав і міжнародних організацій; переведення національної економіки для функціонування в умовах особливого періоду та прийняття рішень про загальну або часткову мобілізацію, демобілізацію.
Головою Воєнного кабінету є Президент, секретарем — за посадою Секретар РНБО. До його складу також входять Прем’єр-міністр, міністри внутрішніх справ, закордонних справ і оборони, голова СБУ, начальник Генштабу, голова Держприкордонслужби, командувач Нацгвардії, голова адміністрації Президента, а також за згодою Голова Верховної Ради. Крім того, рішенням РНБО схвалено законопроект про зміни до Закону «Про правовий режим воєнного стану» і запропоновано Президентові внести його на розгляд Верховної Ради як невідкладний.
Також уряду доручено невідкладно розробити комплекс заходів щодо цивільної оборони й внести в парламент зміни до держбюджету, передбачивши додаткові видатки на фінансування зазначених заходів.