Рішенням суду приватизацію земельної ділянки визнано незаконною, державний акт на право власності на земельну ділянку — недійсним, а рішення селищної ради про передачу у власність земельної ділянки —скасовано. Після набрання рішенням законної сили я звернувся до виконавчої служби з проханням виконати рішення суду — скасувати державну реєстрацію земельної ділянки. Проте рішення протягом року не можуть виконати. Отже, прошу роз’яснити порядок скасування державної реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі.
Прізвище на прохання автора листа не вказуємо.
У чому суть?

Якщо земельна ділянка має кадастровий номер, то відомості про неї внесено до Державного земельного кадастру. У разі визнання державного акта недійсним, необхідно скасовувати відповідну реєстрацію в кадастрі.
Підстави скасування державної реєстрації земельної ділянки чітко передбачено в ч. 10 ст. 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» та п. 114 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 р. №1051. Таких підстав є лише дві:
1) у разі поділу чи об’єднання земельних ділянок — на підставі заяви про державну реєстрацію земельних ділянок, які утворилися в результаті такого поділу чи об’єднання;
2) коли протягом року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстроване з вини заявника. Як бачимо, законодавець не встановив як підставу зміну записів у кадастрі — рішення суду.
«Законодавець допустив певні прогалини, не зазначивши підставами скасування державної реєстрації земельної ділянки рішення суду або наявність помилок при проведенні такої реєстрації. Державний кадастровий реєстратор діє лише в межах законів України, і не може робити те, що не передбачено законодавством. Отож до внесення змін у законодавство України це питання вирішити неможливо. До недавнього часу навіть функціональна можливість програми, якою користується державний кадастровий реєстратор, не дозволяла скасовувати державну реєстрацію земельних ділянок за іншими підставами, ніж зазначені в законодавстві. Нині така можливість розроблена, але вона не застосовується, адже не внесено відповідні зміни в законодавство України», — зазначив юрист-практик у галузі земельного права Андрій Тимофеєв.
Що кажуть фахівці Держземагентства:
— Проблема в функціоналі програми, якою користуються кадастрові реєстратори, — запевняє нас головний спеціаліст — юрисконсульт Олена Понятих. — Нині неможливо скасувати державну реєстрацію земельної ділянки на підставі рішення суду, це важко зробити навіть за підстави, яка визначена законом, наприклад, коли протягом року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки у кадастровій системі речове право на неї не зареєстроване Укрдержреєстром з вини заявника. На практиці в   п. 60 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 р. №1051 — запис у Поземельній книзі скасовується кадастровим реєстратором на підставі рішення суду. Однак функціонал програми кадастрового реєстратора цього не передбачає.
Проте, на думку багатьох юристів, внесенням змін у Поземельну книгу не обійтися. Адже по факту відомості про дану земельну ділянку в кадастрі залишаються. Якщо ж особа хоче оформити право власності на земельну ділянку, їй потрібно знову проходити всю процедуру приватизації, і каменем спотикання стане вже існуючий запис про земельну ділянку в кадастрі.
Отже, законодавець не передбачив рішення суду як підставу для скасування державної реєстрації земельної ділянки. Тому вони або не виконуються, або їх виконання відкладаються на невизначений термін.

Наталя ТИТАРЕНКО, юрисконсульт.