Минули сто днів перебування Дональда Туска на посаді Президента Європейської Ради. З цієї нагоди він дав інтерв’ю п’яти провідним газетам країн-членів ЄС, серед них — польській «Газеті Виборчій» та французькій «Фігаро». Вже на початку розмови Президент Ради ЄС зазначає, що Україна належать до числа його найбільших турбот. Д. Туск зізнається, що «нормандський формат» (Україна, ФРН, Франція, Росія) не був його ідеєю, але є добрим прикладом тактики пошуку компромісу.

 

 

На думку Д. Туска, «нормандський формат» дає змогу уникнути двох загроз — гарячого конфлікту з одного боку та капітуляції — з другого. Утім, домовленості Мінська-2 Д. Туск називає «дуже ризикованими для України та Європи», бо це «не є мирний договір зі зрозумілими правилами». Водночас називає їх «також некомфортними для Росії», бо «нормандський формат відповідав проханню української сторони, для якої переговори за такою формулою — найкраща опція: «Україна не мала б шансів під час перманентного гарячого конфлікту з сепаратистами, тобто проти Росії. Мінськ дає Україні час. Можливо, час на підготовку до тривалого конфлікту».
Д. Туск уважає: ЄС «щонайменше має утримувати діючі санкції» щодо Російської Федерації «аж до повного виконання» Мінських домовленостей з відновленням повного контролю Києва над східним кордоном із Росією. При цьому Голова Ради ЄС назвав «наївністю» та «лицемірством» віру в «добру волю Путіна чи сепаратистів», бо політика російського президента «значно простіша за складні євросоюзівські дебати». Володар Кремля керується логікою Карла Шмідта (відомого як коронований юрист Третього рейху. — Ред.): по-перше, мати ворогів, по-друге, бути за них сильнішим, по-третє, бути з ними у стані конфлікту та знищити їх.
На думку Д. Туска, у червні на саміті ЄС вдасться утримати санкції Євросоюзу щодо Кремля. Водночас він додав, що під час свого візиту до Вашингтона зрозумів: американці не хочуть бути задіяними у вирішення українського питання більше за Європу. Вони готові підтримувати Мінські домовленості, нормандський формат, заходи А. Меркель та Ф. Олланда. Якщо ж Європа не продовжить діючих санкцій — «це буде дуже критичним моментом для трансатлантичних відносин».
Варшава.