У японському місті Сендай з 14 по 18 березня відбувається ІІІ Всесвітня конференція ООН зі зменшення небезпеки стихійних лих.

...Землетруси, цунамі, торнадо, урагани, тайфуни, виверження вулканів, повені... Все це відбувається поза волею людини, проте інколи спричинено її діяльністю: вирубуванням лісів, забрудненням середовища тощо. Місцем проведення конференції обрали Сендай — японське місто у префектурі Міягі, яка 11 березня 2011 року найбільше постраждала від землетрусу та від велетенського руйнівного цунамі, що перетворило квітучі міста і села на гори сміття й уламків... А в сусідній префектурі стихійне лихо вивело з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукушіма», що призвело до аварії, за рівнем небезпеки співвідносної з Чорнобильською катастрофою.
«Щороку стихійні лиха завдають світовій економіці збитків на 300 млрд. дол.», — заявив, виступаючи на конференції, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун (на знімку). Від них страждають сотні мільйонів людей, причому статистика засвідчує, що 9 із 10 країн, де стаються природні катастрофи, мають низький і середній рівень доходів населення. Якби країни світу могли щороку інвестувати 6 мільярдів доларів у підтримку програм з попередження та зменшення небезпеки від стихійних лих, можна було б запобігти багатьом людським та фінансовим втратам.

 


Пан Гі Муна слухали представники понад 160 країн, серед них — президенти і керівники урядів, члени неурядових організацій, міністри й експерти. Доповідь Генсека ООН оприлюднили за кілька днів до початку конференції, тож кожен учасник міг узяти участь у дискусії. Аналіз, зроблений секретаріатом ООН, підтверджує, що останніми роками стихійних лих у світі побільшало. За десять років від них загинуло понад 700 тисяч осіб, 1,7 мільйона постраждали. Економічні втрати становили майже 1,5 трильйона доларів. Тільки торік зафіксували 226 природних катастроф. І якщо унеможливити їх поки що не вдається, то вжити ефективних заходів для розгортання систем раннього оповіщення, вдосконалення систем інформування, навчання мешканців небезпечних територій, своєчасного надання допомоги —можна і треба. На конференції плановано ухвалити нову десятирічну програму дій, спрямовану на зменшення наслідків стихійних лих, задіювання сучасного наукового потенціалу, вивчення досвіду окремих країн. Головне — збільшити можливості людей виживати під час стихійних лих. Уже нині 45 міст на планеті беруть участь в експериментальному проекті, пов’язаному з реалізацією нових стандартів безпеки. На черзі — ще 2500 великих і малих міст, в яких мешкають 700 мільйонів громадян.
Саме із Сендая, як зазначив Пан Гі Мун,  стартують всесвітні конференції, на яких розглядатимуться глобальні питання «Стратегії стійкого розвитку», які мають прийти на зміну «Цілям розвитку тисячоліття». У липні в Аддис-Абебі відбудеться конференція з питань фінансування розвитку країн, у вересні світові лідери обговорять напрями цього розвитку, а в грудні в Парижі передбачається ухвалити всезагальну угоду щодо зміни клімату.
Токіо.


Фото надано прес-службою ООН.