У Лозанні (Швейцарія) розпочався вирішальний етап серії переговорів з ядерної програми Ірану, який уже до кінця березня має завершитися укладенням політичної угоди. Першим перемовини з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавад Заріфом розпочав держсекретар США Джон Керрі. У Брюсселі до роботи над угодою приєднаються глави МЗС Франції та ФРН Лоран Фабіус і Франк-Вальтер Штайнмаєр, повідомляє «АFP».
«Найближчими днями ми повинні знайти стільки рішень, скільки можливо», — зауважив Мохаммад Джавад Заріф перед від’їздом до Швейцарії, наголосивши, що Тегеран хоче також розуміти, коли буде знято санкції і які гарантії може отримати країна. На думку Джона Керрі, це стане можливим «уже найближчими днями». «Якщо ядерну програму Ірану справді застосовуватимуть з мирною метою, давайте покінчимо з цим», — заявив він американському телеканалу «CBS». При цьому Керрі закликав Іран піти на поступки і укласти політичну угоду, яка гарантуватиме відмову Тегерана від намірів створити ядерну зброю.
Переговори щодо цього тривають уже 13 років. Днями президент США Барак Обама оголосив, що санкції проти Ірану, термін яких спливав 15 березня, продовжено ще на рік. При цьому він нагадав, що минулоріч їх було частково припинено.
За перебігом перемовин уважно стежать у Саудівській Аравії, де вважають, що угода, яка тільки обмежуватиме ядерну діяльність Ірану, а не припинятиме її в цілому, може спричинити гонитву ядерних озброєнь у регіоні. Принц Туркі Фейсал заявив в інтерв’ю ВВС, що Саудівська Аравія й інші держави прагнутимуть отримати таке саме право на розробки. «Якщо Іран отримає можливість збагачувати уран до будь-якого рівня, такого ж права вимагатиме не лише Саудівська Аравія», — наголосив він.