Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді невідкладно розглянути зміни до порядку централізованої закупівлі життєво необхідних лікарських засобів та їх оподаткування.
«Питання реформування сфери державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів і здешевлення їх вартості є одними з пріоритетних у сфері охорони здоров’я і потребують негайного вирішення», — наголосив глава держави у листі, надісланому до парламенту.
Президент визначив як невідкладні для позачергового розгляду Верховною Радою законопроекти №2150 про внесення змін, які стосуються забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, та №2151 про звільнення від податку на додану вартість операцій, пов’язаних із ввезенням та постачанням цих засобів.
Обидва документи — результат спільної роботи групи народних депутатів, активістів, нового керівництва Міністерства охорони здоров’я та адміністрації Президента, повідомив заступник глави адміністрації Президента Дмитро Шимків. Це є прикладом взаємодії всіх гілок влади та громадськості, який демонструє європейський підхід у знаходженні єдиного бачення на користь країни.
«Діюча система централізованих державних закупівель медикаментів неефективна та несе ризики обмеження доступу пацієнтів до життєво необхідних ліків та медичних виробів, у зв’язку з чим і виникла потреба запровадження тимчасового механізму із залученням світового досвіду на період реформування цієї сфери», — зазначив Д. Шимків.
Законопроектом №2150, зокрема, пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів, що дасть змогу здійснювати закупівлю лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі й надають урядам держав або іншим суб’єктам відповідні послуги.
На переконання авторів законопроектів, ці зміни дадуть змогу зекономити бюджетні кошти та забезпечити пацієнтів життєво необхідними, ефективними, безпечними та якісними лікарськими засобами. У разі їх ухвалення, наприклад, скоротиться ланцюг поставки лікарських засобів, купуватимуться високоякісні товари відповідно до суворих вимог та стандартів, пришвидшиться процес закупівлі, усунуться корупційні ризики, інформує прес-служба Президента.
Зазначені законодавчі ініціативи є виконанням положень, закріплених в Коаліційній угоді Верховної Ради та програмі діяльності Кабінету Міністрів. Окрім того, на початку березня їх підтримала Національна рада реформ та парламентський Комітет з питань охорони здоров’я.