Досвід друзів надзвичайно важливий для перетворень в Україні

Учора Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман провів зустріч із делегацією голів парламентів держав Північної Європи та Балтії — Данії, Норвегії, Швеції, Литви та Латвії.
Візит колег із п’яти країн є знаком величезної солідарності з Україною, наголосив Володимир Гройсман під час брифінгу для представників ЗМІ. «Сьогоднішня зустріч свідчить про те, що в нас є можливості до покращення нашої взаємодії і співпраці в різних сферах», — додав він.

За словами Голови Верховної Ради, сторони обговорили ситуацію на Донбасі, зокрема військову та інформаційну агресію з боку Російської Федерації щодо нашої країни. Крім того, наголошувалося на важливості відновлення суверенітету, незалежності, територіальної цілісності України. Обговорювався й план реформ у нашій державі. «Досвід наших партнерів є надзвичайно важливим в економічній сфері, боротьби з корупцією. У цих країнах потужні позиції стосовно національних економік. Маємо взяти цей досвід для того, щоб зробити перетворення в Україні», — наголосив Володимир Гройсман.
Глава парламенту розповів, що українська сторона наголосила на важливості введення миротворчої місії на територію України, тиску на Російську Федерацію, в тому числі санкціями, неприпустимості порушень українських кордонів і підтримки військової агресії. «Я підкреслив важливість надання Україні нелетальної зброї, необхідної для підвищення нашої обороноздатності. Також окреслив важливість прийняття Євросоюзом рішень щодо запровадження безвізового режиму», — зазначив Голова Верховної Ради.
Крім того, за його словами, сторони обговорили питання звільнення народного депутата Надії Савченко, яка перебуває в російській в’язниці.
«Я задоволений зустріччю. Усі голови парламентів говорили з особливим відчуттям по відношенню до України. Внутрішнє відчуття надзвичайно важливе, коли ти знаєш, що напроти тебе сидять друзі, партнери, які готові реальними кроками підтримувати Україну. Переконаний, що наша спільна співпраця буде результативна», — наголосив Володимир Гройсман.
Він запевнив: Україна буде надійним і якісним партнером у майбутній співпраці. «У мене немає жодного сумніву, що разом ми переможемо», —сказав Голова Верховної Ради.
У свою чергу глава парламенту Норвегії Олемік Томмессен зазначив, що його країна готова поділитися з Україною досвідом у питаннях боротьби з корупцією, керуванні парламентом та створенням належних умов праці для опозиції.
Керівник парламенту Данії Могенс Люккетофт сказав, що подальша співпраця великою мірою залежить від України, зокрема від обраних пріоритетів і форми.
Могенс Люккетофт висловив розуміння потреби й бажання української влади мати більш потужний рівень міжнародної підтримки. Найкращим рішенням, на його думку, була б присутність миротворчої місії ООН на кордонах України. «Коли ми у вересні переберемо на себе головування в Генеральній Асамблеї ООН, то зробимо все можливе для цього», — сказав він.
P.S. Цього ж дня з делегацією голів парламентів держав Північної Європи та Балтії зустрілися члени Комітету з питань європейської інтеграції та керівники депутатських фракцій і груп.

На знімку (зліва направо) віце-спікер Сейму (парламенту) Латвії Гундарс Даудзе, спікер Сейму (парламенту) Литви Лорета Граужинєнє, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Голова Стортингу Королівства Норвегія Олемік Томмессен, спікер Фолькетінгу (парламенту) Данії Могенс Люккетофт, спікер Ріксдагу (парламенту) Королівства Швеція Урбан Алін.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.