Погоджувальна рада

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада перейматиметься виконанням Мінських угод, питаннями національної безпеки та оборони, конституційними змінами, економічними та соціальними законопроектами. У понеділок зранку Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування на деяких територіях Донбасу.
Із цього й розпочалося засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп, голів парламентських комітетів. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман повідомив, що до Верховної Ради внесено низку законів на виконання Мінських угод, які має виконати і Україна, зокрема, і про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування на окремих територіях Донецької та Луганської областей.
«Весь цивілізований світ підтримав мирний план Президента України і реалізацію Мінських угод», — наголосив В. Гройсман. Тому, за його словами, до парламенту внесено проект постанови, на яких територіях мають бути проведені місцеві вибори, а після виборів там буде запроваджено особливий порядок здійснення місцевого самоврядування.
В. Гройсман також повідомив, що на порядку денному нинішнього пленарного тижня — питання про введення в Україну миротворців, децентралізацію влади, декілька урядових ініціатив, які пов’язані зі співпрацею зі Світовим банком, президентські законодавчі ініціативи, низка законопроектів, які ініційовано Реанімаційним пакетом реформ, зокрема, щодо звільнення від оподаткування громадських організацій.

Зволікати з формуванням місцевої влади на сході країни годі

Фракція «Блок Петра Порошенка» наполягає на швидкому прийнятті закону про місцеві вибори на Донбасі. Про це заявив на погоджувальній раді лідер фракції БПП Юрій Луценко.
«Фракція БПП готова підтримати урядові законопроекти і наголошує на необхідності швидкого прийняття внесеного Президентом законопроекту (про місцеві вибори на Донбасі. — Ред.), який виходить із підписаного чотирма Президентами мінського меморандуму, — сказав Ю. Луценко. -Лінія розмежування встановлена станом на вересень і враховує інтереси України. Це єдиний спосіб відновити український суверенітет і не дати Кремлю звинуватити Україну в зриві мирного плану».
До того ж політик наголосив, що цей законопроект передбачає проведення дострокових місцевих виборів, але лише в той момент, коли на цих територіях буде піднято український прапор, відновлено українське законодавство, український патруль і ці території будуть контрольовані українською владою.

Опозиція оскаржуватиме порушення Регламенту

Депутатська фракція «Опозиційний блок» на погоджувальній раді підтримала швидке прийняття постанови Верховної Ради у розвиток Мінських домовленостей про проведення виборів на Донбасі. Про це заявив лідер фракції Юрій Бойко. Водночас він наголосив, що з політичної точки зору для опозиції є принциповим створення Комітету Верховної Ради з питань Донбасу.
«Цей комітет потрібен не тільки мешканцям сходу, а й всій державі», — сказав Ю. Бойко.
«Опозиційний блок» також наполягає на розгляді низки економічних законопроектів — зокрема, про зняття 15 відсотків торговельної надбавки на товари першої потреби.

Радикали за індексацію

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко на погоджувальній раді виступив за створення парламентом Тимчасової спеціальної комісії з напрацювання змін до Конституції. Як відомо, Президент України вже створив робочу групу з опрацювання конституційних змін, головою якої обрано В. Гройсмана. «Ми поважаємо право Президента, як гаранта Конституції, ініціювати зміни до Конституції, однак ці зміни має приймати Верховна Рада, тому і Верховна Рада має створити ТСК», — сказав Ляшко, зауваживши, що йдеться про конституційні зміни в частині децентралізації влади, надання повноважень місцевим органам влади на Донбасі після проведення місцевих виборів.
Водночас Ляшко заявив, що фракція Радикальної фракції за рішенням з’їзду Радикальної партії не голосуватиме за законопроект про особливий статус деяких територій Донбасу, натомість виступає за визнання деяких територій Донбасу тимчасово окупованими територіями, переформатування уряду, зокрема, його економічної частини, ухвалення закону про тимчасові слідчі комісії, і запропонували запросити до парламенту на годину запитань до уряду міністра енергетики Демчишина, щоб виступити з інформацією про контракти на постачання вугілля з Росії.

Тарифи і субсидії

Тему тарифів і субсидій підхопив і голова депутатської групи «Воля народу» Ігор Єремеєв. Він запропонував присвятити День уряду цій темі. «Люди не розуміють, який принцип на формування тарифів, принципи нарахування субсидій», — відзначив обранець. Депутатська група також наполягає на ухваленні законопроектів, спрямованих на спрощення процедури ведення підприємницької діяльності, відшкодування ПДВ за експорт сільськогосподарської продукції.

Заборонити міжфракційні переходи

Фракція «Народний фронт» на погоджувальній раді виступила із пропозицією заборонити народним депутатам, обраним до Верховної Ради України за списками політичних партій, переходити до інших фракцій. Про це заявила заступник голови фракції Вікторія Сюмар.
«Ми маємо внести зміни до Регламенту і в контексті переходу депутатів (це обговорювалося Радою коаліції) з тим, аби забезпечити те, що депутати, які потрапили за списками політичних партій до Верховної Ради, не можуть бути членами інших політичних фракцій», — сказала В. Сюмар.

За неадекватну поведінку депутатів треба встановити штрафи

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк на погоджувальній раді заявив, що парламент і сесійна зала «мають бути символами стабільної та сильної влади». Він звернувся до глави парламенту — поширити штрафні санкції за грубі й дрібні порушення депутатів, зокрема, неадекватну поведінку, сутички і відсутність на робочому місці.
Фракція «Самопоміч» підтримала вимогу негайно прийняти закон про тимчасові слідчі комісії, ідею створення конституційної комісії у парламенті, щоб «підігнати» робочу групу з напрацювання змін до Конституції, створену Президентом України, а також заслухати під час години запитань до уряду інформацію міністра енергетики про використання грошей у сфері енергетики.
Водночас О. Березюк заявив, що фракція «Самопоміч» визначиться з голосуванням щодо проектів законів і постанов, спрямованих на виконання Мінських угод, у понеділок увечері. Бо, за його словами, фракція отримала законопроекти лише у неділю ввечері, а тому не встигла з ними ознайомитися.

За російську агресію — до Гаазького трибуналу

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко на погоджувальній раді висловила стурбованість з приводу заяви Президента України, що Мінські домовленості не спрацювали, а за місяць режим тиші порушувався понад 1000 разів.
«Треба припинити робити вигляд, що умиротворення агресора — це шлях до миру і перемоги», — сказала Ю. Тимошенко.
Політик запропонувала ухвалити звернення Верховної Ради до Гаазького трибуналу щодо притягнення до кримінальної відповідальності найвищих посадових осіб Російської Федерації, які несуть відповідальність за фактичне розгортання війни в Україні.
«Досить робити вигляд, що у нас АТО, досить робити вигляд, що у нас все в порядку, що стратегія, яка була застосована у Мінську, спрацьовує. Уже Президент говорить, що вона не спрацьовує», — сказала лідерка «Батьківщини».

До 500 тисяч гривень компенсації вкладникам

Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар на погоджувальній раді виступив з ініціативою ухвалити зміни до закону про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і підняти більш як удвічі — до 500 тисяч гривень — суму гарантованого відшкодування за банківськими вкладами. Нині вкладникам збанкрутілих банків із Фонду гарантування вкладів фізичних осіб повертають лише вклади до 200 тисяч гривень. Однак із зростанням курсу долара багато вкладників збанкрутілих банків втратили значну частину своїх заощаджень. «Інакше ми поставимо людей, які вклали гроші на депозити, за межу існування», — сказав депутат.
ДГ «Відродження» також запропонувала заслухати у парламенті міністра освіти щодо закриття вищих навчальних закладів. Як відомо, рішенням Міносвіти до кінця 2015 року планується закрити майже 500 вишів. «Заради чого було прийнято таке рішення — заради економії 300 мільйонів гривень? А як розвиватиметься освітянська галузь далі? — резюмував депутат.

Олег Березюк, Вікторія Сюмар, Віктор Бондар, Юлія Тимошенко, Сергій Власенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.