«Для відновлення миру і стабільності в Україні вирішальне значення буде мати дотримання режиму припинення вогню», — сказав Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, виступаючи в університеті ООН в Токіо на симпозіумі, присвяченому 70-річчю утворення цієї всесвітньої організації.
Очільник ООН зазначив, що в цілому домовленостей про припинення вогню сторони поки що дотримуються, але ситуація досить хитка. Підсумовуючи 70-літню історію створення та діяльності ООН, Генсек нагадав, що співдружність країн утворилася після Другої світової війни задля порятунку людства від нових воєн та військових конфліктів. Проте щораз попереджати їх виникнення та поширення стає важче. «Якщо на полі бою кілька гравців, то за кулісами — набагато більше», — так образно змалював ситуацію Генсек. Цим, зокрема, пояснюється і те, що Радбез ООН так і не змогла виробити єдину позицію ні по Сирії, яка, за словами Пан Гі Муна, перебуває на межі повного краху, ні по Україні. Очільник ООН закликав міжнародне співтовариство не заплющувати очей на трагічні події, які відбуваються в світі.
Уже не вперше представники країн-членів ООН висловлюють переконання в тому, що для підвищення ефективності організації міжнародного співтовариства треба братися за реформу РБ ООН. Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе, відкриваючи симпозіум, заявив: «Реформа Ради безпеки ООН уже не потребує обговорень, настав час ухвалювати конкретні рішення». Японія готова стати постійним членом Радбезу, додав Абе, адже після Другої світової війни «країна не раз демонструвала свою відданість миру, демократії та захисту прав людини».
У рік 70-ліття ООН серед країн-членів лунає чимало пропозицій про розширення складу РБ, скасування права вето чи обмеження на його використання, зокрема у випадках, коли фактичною стороною конфлікту є член Радбезу, чи коли необхідно негайно зупинити злочини проти людяності... Є сподівання, що дискусія на цю тему приведе до позитивних змін.

Токіо.