У Росії показали фільм, який назвали шедевром документального кіно. Насправді три години крутили інтерв’ю з Путіним, який раптово ожив і розповів, як він «брав Крим». Одкровення президента потребують юридичної оцінки і цілком тягнуть на розгляд у міжнародному кримінальному суді. Ніхто «фільм» до кінця не додивився, надто вже довга історія. Правда у тому, що він народив новий ідеологічний міф, у центрі якого — «збирач земель руських».
Головні путінські правові меседжі такі: «захопивши Крим, націоналісти влаштували полювання на всіх», «людей били битами, змушували співати гімн України». Висновок: «треба було рятувати росіян». Потім Путін, з незрозумілих причин, розповів «усю правду», як російські війська і спецслужби анексували півострів. Ці розповіді сповнені ненависті до всього українського, адже будь-яка пропаганда жахлива і плакатна. Навіть «перший ідеолог Кремля» у недалекому минулому — Гліб Павловський, після перегляду заявив, що в Росії почався ідеологічний терор. Це страшний винахід сталінського часу пам’ятають багато хто не тільки з книг Олександра Солженіцина, Євгена Гінзбурга, Варлама Шаламова, Івана Дзюби. Сьогодні в центрі Москви, на споруді «Будинку книги», висить величезний плакат з портретами нинішніх «ворогів Росії». Це всі, хто сумнівається в тому, що Крим став частиною РФ.
Услід за «невинним» ідеологічним тиском на опозицію в бій вступили люди «у плащі і з кинджалом». Телеведуча Ксенія Собчак і головний редактор радіостанції «Эхо Москви» терміново виїхали з Росії. Їх попередили офіцери ФСБ: вони у «розстрільному списку» йдуть одразу після Бориса Нємцова. Можна також спостерігати, що з початку нинішнього тижня в російські ЗМІ повернувся «путінський пропагандистський новояз» стосовно України. Знову заговорили про «українські каральні батальйони, фашистів, страхітливі акції української армії, невиконання Києвом Мінських домовленостей». Знову в Росії почалася низка раптових військових навчань за участю багатьох видів і родів військ і десятків тисяч військовослужбовців.

Москва.