Винні в невиконанні доручень уряду щодо цивільного захисту громадян та посиленої боротьби з терористичною загрозою мають понести дисциплінарну відповідальність аж до звільнення із займаних посад. Про це під час засідання Державній комісії з надзвичайних ситуацій заявив прем’єр Арсеній Яценюк (на знімку) та запропонував винести це питання на розгляд Кабінету Міністрів.
«Ситуація вкрай складна. Російські терористи і Росія відступати на цьому етапі не збираються. І це вимагає відповідальності та організованості від усіх нас. Це вимагає від Міністерства оборони і Генерального штабу приведення до повної бойової готовності Збройних Сил країни. Це вимагає від Служби з надзвичайних ситуацій, кожного керівника в області роботи із забезпечення цивільного захисту громадян. Це вимагає від Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки і всієї правоохоронної системи боротьби з тероризмом і переслідування кожного, хто зазіхає на життя українців і українську незалежність. Це вимагає відповідальності і дисципліни», — наголосив прем’єр.
Під час засідання також обговорювали тему ремонту доріг. «Зима закінчилася, а разом зі снігом у нас, як правило, і асфальт сходить. Тому — терміновий ремонт автомобільних доріг», — підкреслив А. Яценюк та доручив «Укравтодору» невідкладно використати майже мільярд бюджетних гривень. Мінінфра-структури та Мінфін мають забезпечити контроль за використанням цих коштів, бо «в нас десять ям залатали, а на сто ям списали».
Щоправда, бюджетних коштів для ремонту доріг явно недостатньо, прем’єр виступає за розробку загальної концепції будівництва доріг, що дасть змогу залучити інвесторів, та й Кабмін зможе надати державні гарантії. «Після кредиту Міжнародного валютного фонду для нас відкрилося фінансування і Європейського банку розвитку і реконструкції, і Європейського інвестиційного банку», — сказав А. Яценюк та повідомив, що Україна вже підписала з ЄБРР проект щодо будівництва доріг на 150 мільйонів доларів США. До контролю за будівництвом він пропонує залучити німецькі компанії: «Тоді ми одразу побачимо, наскільки це якісно робиться: чи списують гроші, чи їх використовують».
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, інформуючи про нові функції патрульної служби у містах та на трасах, повідомив, що однією з новацій буде запровадження автоматичної фіксації порушень дорожнього руху. За його словами, вже наступного тижня на розгляд парламенту буде внесено відповідний законопроект, а також законопроекти про національну поліцію та про органи внутрішніх справ.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua