Сьогодні розпочинається дводенний саміт Європейського Союзу. Підготовчі заходи до нього провели не лише країни спільноти, а й... Росія. Причому давно відомим, старим як світ, методом батога і пряника.
Напередодні Кремль оголосив про часткове зняття ембарго на європейські товари, введеного торік у серпні у відповідь на санкції ЄС. Москва відновлює імпорт продуктів харчування з Греції, Кіпру та Угорщини. Таким чином Кремль намагається «преміювати» країни ЄС, які вочевидь будуть обстоювати ідею скасування антиросійських санкцій, а з часом — становитимуть кістяк групи «друзів Росії», до якої, окрім вищезгаданої трійки, мали б увійти також Італія та Іспанія.
Натомість на кордонах з країнами регіону Балтійського моря росіяни демонструють «підвищену активність на морі та у повітрі» та перебазували в Калінінградську область оперативно-тактичні комплекси «Іскандер» у рамках розпочатої 16 березня за наказом Путіна «раптової перевірки боєготовності».
У Варшаві ці кроки Кремля, за словами прем’єр-міністра Еви Копач, оцінюють як «жести, спрямовані на те, щоб трохи вплинути на ті рішення Європейської Ради 19-20 березня, які стосуватимуться продовження санкцій або, передбачуваного, в разі невдачі мирного розв’язання конфлікту (в Україні. — Ред.) шляхом виконання домовленостей Мінськ-2, накладення на Росію додаткових, більш болісних, економічних санкцій».
Не випадково напередодні саміту країни Балтії (Польща, Латвія, Швеція, Данія, Литва) звіряли орієнтири та узгоджували свою позицію. Зокрема, під час зустрічі прем’єрів Польщі та Швеції однією з головних тем було питання безпеки в регіоні у контексті ситуації в Україні. Обидві країни домовилися робити усе можливе для збереження солідарного підходу ЄС у справі санкцій, а також підтримувати реформування України шляхом реалізації нових двосторонніх польсько-шведських ініціатив та на євросоюзівському рівні.

Варшава.