Арбітражний суд Санкт-Петербурга ухвалив рішення щодо виселення польських дипломатів з приміщення Генконсульства РП у північній столиці Росії.
Офіційною причиною вимоги звільнити будівлю суд називає заборгованість в оплаті за оренду в розмірі 1,1 млн. дол. У Варшаві такі дії назвали порушенням Віденської конвенції, згідно з якою дипломатичне представництво не може бути стороною у судовій тяжбі.
Виконання судової постанови було б «разючим порушенням міжнародного права, що дуже добре усвідомлює російська сторона», — заявив речник МЗС Марцін Войцєховський. Як пояснили в польському зовнішньополітичному відомстві, «справа генконсульства» є предметом більш як двадцятирічної суперечки Москви та Варшави щодо «дипломатичної нерухомості». Ще в 70-х роках минулого століття на виконання міжнародних угод поляки передали у власність СРСР об’єкти нерухомості, у яких містились тодішні радянські диппредставництва. Натомість СРСР, а згодом і його правонаступниця Російська Федерація не вчинили аналогічно. В МЗС РП наголошують: «проблеми російської дипломатичної нерухомості в Польщі значно більші, ніж проблеми польських представництв у Росії», та попереджають, що у випадку «ескалації дій» російською стороною Варшава зробить «адекватні кроки».
МЗС РП заявили про готовність до розв’язання суперечки «винятково шляхом переговорів і за принципом ліквідації диспропорцій у кількості об’єктів дипломатичної нерухомості», яка нині має місце.