Офіційна Москва готується до військового параду на Красній площі. Не до ювілею перемоги над нацизмом, а до демонстрації військових засобів залякування, мілітаризму. Уже давно на Ходинському полі тривають тренування, в яких беруть участь десятки тисяч солдатів, армади військової техніки та зброї.
Головна мета Кремля не привітати ветеранів, не відзначити ювілей закінчення найстрашнішої війни минулого, ХХ сторіччя, а провести мега-пропагандистську акцію, що прославляє путінський політичний режим.
До Москви на святкування запрошували політичних лідерів багатьох країн. Проте Росія сьогодні веде війну проти України, анексувала чужу територію. Тому Москва стала світовим ізгоєм. Офіційно про своє небажання приїхати до Москви повідомили лідери всіх світових держав. Поруч із Путіним на «трибуні Мавзолею» стоятимуть президенти КНДР, Венесуели, Вірменії, «ДНР і ЛНР» і, можливо, ще кілька лідерів країн СНД.
Зовсім недавно Путін цинічно говорив про те, що «Росія виграла б війну і без України». Кремль хоче приватизувати велику перемогу над фашизмом. Насправді, цю перемогу доведеться відзначати практично на самоті.
У Москві не бажають бачити справжніх причин ізоляції Росії. Стверджують, що Європа і США «спотворюють правду про війну». Хоча правда в тому, що не Росія, а Радянський Союз і країни коаліції перемогли нацизм. І цілком доречно було б провести ювілей перемоги в будь-якій європейській країні, наприклад у Варшаві, Празі чи Києві. Без військового параду та стрясання зброєю.

Москва.